Mészáros miatt 500 milliárdos támogatást vissza kell fizetni az uniónak

HírKlikk 2020. szeptember 13. 13:33 2020. szept. 13. 13:33

Pótmunkákra hivatkozva, több, mint 30 milliárddal megemelték – 70 milliárdról csaknem 105-re az észak- és közép-dunántúli térségben megvalósítandó szennyvízelvezetési-, hulladékgazdálkodási-, és ivóvízminőség javító beruházások összegét. A kivitelezők között van Mészáros Lőrinc egyik cége is – írja az Átlátszó.

A lap már korábban beszámolt arról, hogy a Fejlesztési Programiroda (NFP) 2016-ban írt ki hat regionális, egyenként 70 milliárd forint keretösszegű tendert a 2020-ig a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében. Az összesen 420 milliárdos gigatenderen a Mészáros és Mészáros Kft. az észak-magyarországi régióban, valamint az észak- és közép-dunántúli térségben is a szerencsés kiválasztottak közé került.

Az uniós közbeszerzési értesítőben most megjelent egy tájékoztató arról, hogy nemrégiben módosították az észak- és közép-dunántúli térségre vonatkozó megállapodást.

A módosítás értelmében a nettó 70 milliárd forintos keretösszeget 104,99 milliárd forintra emelték. Vagyis csaknem másfélszeresére.

A tájékoztató szerint a drágulás nem éri el az eredeti 70 milliárdos keretösszeg 50 százalékát, ugyanis nem 35 milliárd forintot, annál ugyanis egy forinttal kevesebb, egészen pontosan 34.999.999.999 forintot emeltek.

Jávor Benedek, a Párbeszéd akkori EP-képviselője 2017-ben feljelentést tett a 420 milliárdos gigatender miatt, mert kifogásolta, hogy ilyen hatalmas összegű európai uniós támogatás sorsáról döntött a magyar állam évekre előre, és kormányközeli cégek javára. Jávor tavaly arról írt a blogján az Európai Bizottság dokumentumai alapján, hogy az uniós támogatások szabálytalan felhasználása miatt

Magyarországnak 500-600 milliárd forint közötti összeget kell büntetésként visszafizetnie az EU-nak.

Az Átlátszónak adott interjúban Jávor korábban azt nyilatkozta, hogy “A 420 milliárdos keretösszegű víziközmű projekteknél, ahol Mészáros Lőrinc érdekeltségei mindent letaroltak, a kormány előtenderen választotta ki azokat a cégeket, akik aztán egyáltalán pályázhattak a konkrét projektekre, mindenestül szabálytalannak találták. Ezért itt még súlyosabb, 25 százalékos átalánybüntetést szabtak ki. ”

Forrás: atlatszo.hu