Miért szavazta le Donáth Anna az EP-ben a prostitúció elleni állásfoglalást ?

HírKlikk 2023. szeptember 24. 17:00 2023. szept. 24. 17:00

A hónap közepén az Európai Parlamentben éppen, hogy csak átment az a javaslat, amelyben a képviselők a prostitúció visszaszorítása mellett foglaltak állást. A Szabad Európa információi szerint a 234 igen szavazatra jutott 175 ellenszavazat, 122 képviselő tartózkodott.

Az elfogadott anyag többek között arról rendelkezik, hogy a prostitúcióban élők marginalizálódnak és kriminalizálódnak, ami akadályozza az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférésüket. Azt is leszögezi, hogy a kereslet csökkentése megelőzné és csökkentené az embercsempészetet, valamint azt is, hogy a bizottságnak közös uniós iránymutatásokat kell kidolgoznia, amelyek garantálják a prostitúcióban résztvevők alapvető jogait.

A képviselőcsoportok megosztottak voltak, minden frakcióban akadtak olyanok, akik a dokumentum mellett, és olyanok is, akik azzal szemben foglaltak állást. A magyarok közül a DK képviselői, valamint Ujhelyi István támogatta az állásfoglalást, a Fidesz képviselői és a jobbikos Gyöngyösi Márton tartózkodtak, míg a Momentum részéről Donáth Anna ellenezte a szöveget – írja a 24.hu.

Az RTL arról érdeklődött a politikusnál, hogy miért szavazott nemmel? A politikus nevében pártja azt közölte, azért, mert a javaslat a szexuális szolgáltatások vásárlásának büntetésére és a kriminalizálásra helyezi a hangsúlyt, ahelyett, hogy az ebben dolgozók jogainak és egészségének védelmével foglalkozna. Donáth Anna az úgynevezett holland modellt támogatja, amely szerint a kriminalizálás helyett inkább a szexmunkások jogainak, valamint fizikai és mentális egészségének védelmére kell koncentrálni. „Olyan, szabályozott kereteket kell biztosítani, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy biztonságban és méltósággal végezhessék munkájukat”– írta a párt.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom