Mikor fog Magyarországon egy nő annyit keresni, mint egy férfi?

HírKlikk 2020. október 18. 20:00 2020. okt. 18. 20:00

Az Európai Szakszervezeti Szövetség elemzése szerint, Európában a nemek fizetése közötti különbség nyolc évenként csökken egy százalékkal.

Az Infostart számol be arról, hogy Esther Lynch, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárhelyettese Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének írt levelében azt kifogásolja, hogy az uniós javaslattevő testület bizonytalan időre elhalasztotta a fizetések átláthatóságát előíró irányelvre vonatkozó előterjesztését.

„Kötelező érvényű szabályokra van szükség azért, hogy átláthatóság legyen a munkaadók részéről. Máskülönben ülhetünk, és várhatjuk, hogy véletlenül kiderülnek a fizetések. Érdemes lenne tudni, hogy egy munkakörre való jelentkezéskor mi a bérszint, mennyit kapott az utoljára ott dolgozó, és mennyit kap a többi alkalmazott” – mondta Esther Lynch.

„Magyarországon is fontos ügy a nemek közötti béregyenlőtlenségi nehézségek leküzdése” – mondta az InfoRádiónak a LIGA Szakszervezetek elnöke, Mészáros Melinda, aki hozzátette, hogy több oldalról kell vizsgálni a jelenlegi bérhelyzetet.

Mészáros szerint, először az azonos munkakörben foglalkoztatottak bérkülönbségét kell összehasonlítani. Ebből a szempontból Magyarország viszonylag jó helyen van, mert a nagyvállalati szektorban különböző bértarifarendszereket alkalmaznak, amik munkakör alapúak. Ez azt jelenti, hogy a foglalkoztatott munkavállalók között a cég legfeljebb teljesítményük alapján tesz különbséget és nem a nemük alapján.

Azonban a szakszervezet elnöke úgy látja, hogy az igazi probléma abból fakad, hogy a nők és a férfiak teljesen eltérő foglalkoztatási csoportba tartoznak.

„Hosszú évtizedek óta meglévő probléma, amit a témával foglalkozó kutatókat nyomasztja, hogy a menedzseri, magasabb pozíciókban jellemzően férfiakat találunk, és a nők jóval kisebb számban jelennek meg” – fogalmazott Mészáros Melinda, aki felhívja a figyelmet arra is, hogy a magasabban kvalifikált munkakörökben, akár 20-30 százalékos különbség is van, a férfiak javára.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség kutatása szerint, Magyarországon 2031-re várható a bérdiszkrimináció felszámolása, amivel az uniós tagállamok élvonalába tartozunk.

Forrás: InfoRádió