Milliárdokról dönthetnek Mészáros Lőrinc vacsoraasztalánál

HírKlikk 2019. szeptember 12. 07:29 2019. szept. 12. 07:29

Kisbefektetők szerint jogsértő módon dönthetnek a cégvezető Mészáros lányok arról, mikor indítják az Opus építőipari érdekeltségeit a közbeszerzéseken, és mikor nem - írja a HVG.

Írásban kérnek magyarázatot a tőzsdei kisbefektetők, mi történik a Mészáros családhoz köthető cégekkel, és jogi lépéseket is tesznek, ha kell. Az Opus Global tőzsdei értéke egy év alatt 30 százalékkal esett, miközben a Fejér-B.Á.L. vagy épp a Talentis Group sorra nyerik el a közbeszerzéseket – csakhogy ezeknek nincs közük a tőzsdei céghez, így a kisbefektetők nem nyernek semmit a sikereiken.

Dióslaki Gábor, a kisbefektetők érdekvédelmi szervezetének elnöke azt vetette fel a HVG-ben:

vajon Mészáros Lőrinc és a felesége mint a legnagyobb tulajdonosok, és a két cégvezető leány este a vacsoraasztalnál leosztják, hogy melyik közbeszerzésen indítják az Opus valamelyik érdekeltségét, és melyiken a tőle független cégeket? Ha az Opus vezetése nem indítja a leánycégeket az érdekeltségi körébe tartozó, sokszor részben ugyanazon családtagok által vezetett társaságokkal együtt a közbeszerzéseken, azzal szándékosan veszteséget okoz a többi befektetőnek.

A hetilap megkeresett egy cégjogászt, szerinte is jogos lehet a kisbefektetők panasza.

A Mészáros-birodalom egyes tagjainak tevékenysége eltérő – válaszolt erre Dakó Gábor, az Opus vezérigazgató-helyettese. Azt, hogy egy vállalat elindul-e egy tenderen, főleg a specializációja, a kapacitása és telephelyeinek földrajzi elhelyezkedése befolyásolja. A döntéseket pedig a társaságok működését közvetlenül irányító menedzsmentek hozzák meg, amelyekben nem minden esetben kaptak helyet a családtagok.

Forrás: HVG