Mire gondolt a költő?

Tóth Bertalan 2023. december 22. 19:20 2023. dec. 22. 19:20

„Ma senki nem járhat rosszul, mert aki rosszul jár a mostani támogatotti rendszeren belül, az kilép a piaci rendszerbe" – mondta sajtóhírek szerint Orbán Viktor december 21-én arra a kérdésre válaszolva, hogy mikor vizsgálja felül, mikor csökkenti a kormány az átlagfogyasztás feletti 767 forintos gázárat.

Óhatatlanul adódik a kérdés, mire is gondolt a fideszes pártelnök, miniszterelnök? Tudja-e miről beszél?
(Spoiler: NEM)

A válaszhoz tekintsünk most el az MVM igazságtalan és unfair elszámolási és számlázási rendszerétől, az jogtalanul előre beszedett többletpénzektől, és csak Orbán mondatára koncentráljunk!

Az első kérdés: van-e, aki rosszul jár?

Van. Egy évente 2500 köbméter földgázt fogyasztó felhasználó – például: rosszul szigetelt régi építésű családi ház vagy Kádár-kocka – egy köbméter földgázhoz mintegy 307 forintért, egy évi 3000 köbmétert felhasználó háztartás már 384 forintért jut hozzá a „mostani támogatott rendszeren belül", míg a szabadpiacon – a jelenlegi tőzsdei árakkal és rendszerhasználati díjakkal és adókkal számítva – 230 forintért is hozzájuthatna.

A második kérdés: a rosszul járók ki tudnak-e lépni a „piaci rendszerbe"?

Nos, bár joguk van rá, hogy kilépjenek, és a fogyasztók egy része tisztában is van a jogaival, és vannak is olyan földgázkereskedők, akik jogosultak őket piaci körülmények között ellátni, ma nincs szabadpiaci lakossági fogyasztó.

Miért van ez így?

Mert az MVM megtéveszti a fogyasztókat a rezsiboxban adott tájékoztatással. Azt a látszatot kelti, hogy a fogyasztó az általa igénybe vett egyetemes szolgáltatással mindenképpen – még a teljes egészében versenypiaci költségeket tükröző, 767 forintos köbméterenkénti szolgáltatási árral is – jobban jár, mintha a versenypiacon vételezne földgázt. Ez a gyakorlat – a Gazdasági Versenyhivatal hasonló tényállásról alkotott értelmezésével  összhangban – pszichés nyomásgyakorlásra alkalmas, és megzavarja a fogyasztó döntéshozatali folyamatát. Ezek az üzenetek tudat alatt is olyan érzelmeket váltanak ki a fogyasztókból, hogy ha kilépnének az állami egyetemes szolgáltatásból, mindenképpen rosszabbul járnának. Ezért sokakban fel sem merül a kilépés lehetősége.

Másrészt azért, mert ha a fogyasztók ki is akarnának kilépni, azért nem tudnak, mert a kereskedők ma nem kötnek velük szerződést. Ennek pedig például az az oka, hogy a fideszes politikusok hatékonyan fenyegetik meg a piaci szereplőket, amennyiben azok lakossági felhasználóknak a szabályozott árnál tömegesen kedvezőbb ajánlatot adnak. Ilyen volt például, amikor 2018 februárjában az egyik gázkereskedő a legalább évi 2500 köbmétert fogyasztó – havonta mintegy 25 ezer forintot fizető – családok számára havi körülbelül ezer forintos árkedvezményt biztosított. A szabadpiaci árkedvezménnyel kapcsolatban megfogalmazott kormányzati, és fideszes fenyegetések hatására a társaság ezt rövid időn belül visszavonta.

Ezért is fordultam először a Gazdasági Versenyhivatalhoz az MVM tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata miatt, és a GVH döntésével szemben ezért indítottam közigazgatási pert.

A miniszterelnök pedig – ebben a kérdésben is – szokás szerint jó nagyot csúsztatott.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom