Mire számíthatunk ma? Kérdés, mostanában hová csúsznak az övek

NVZS 2021. október 13. 14:30 2021. okt. 13. 14:30

„Mivel elég unortodox helyzet állt elő, sokan fogják úgy nézni a ma esti ellenzéki miniszterelnök-jelölti vitát, hogy annak alapján döntenek arról, melyik miniszterelnök-jelöltre szavaznak” – mondta portálunknak Pulai András. A két első vita relatív nyertese – méréseik szerint – Márki-Zay Péter volt, azonban az kérdés, hogy ez most is így lesz-e. A Publicus Intézet vezetője nagyobb nézettségre számít, mint amilyet az előző kettő elért.

Ma este tartják a harmadik ellenzéki miniszterelnök-jelölti vitát, amelyet az RTL Klubon és az RTLMost+ platformon lehet élőben követni. Mind az első, mind a második vita – amelyeken még mind az öt, a szükséges mennyiségű ajánlást összegyűjtött ellenzéki miniszterelnök-jelölt részt vett – igen komoly nézettséget hozott. A szeptember 12-i elsőt, amit az ATV Klub szervezett és közvetített – a Nielsen Közönségmérés mérőműszeres adatai szerint – a teljes lakosság körében 317 997-en nézték végig. A másodikat már az RTL Klubra bízták: az – mint a 444.hu megírta – a teljes népességben 669 ezer nézőt érdekelt, s ezzel a közvetítés a teljes lakosság körében a heti nézettségi toplista 7. helyén végzett.

A vita hatását is mérték. A Publicus az első után azt hozta ki, hogy – a két héttel korábbi felméréshez viszonyítottan – Karácsony Gergely megtartotta hibahatáron belüli vezetését Dobrev Klárával szemben, míg a harmadik hely kérdése nyitottá vált: Márki-Zay Péter, Jakab Péterrel szembeni relatív pozíciójavítása miatt.

A második vita után eltérő mérések voltak, de az mindegyikből egyértelmű volt – és ezt utóbb az eredmények is igazolták – , hogy a hódmezvásárhelyi polgármester volt mindkettő relatív győztese. Erre Pulai András is felhívta a figyelmet, amikor a ma esti harmadik vitával kapcsolatban tettünk fel neki kérdéseket. Ám azt is hozzátette, kérdés, hogy ez a lendülete ma is fennmarad-e még.

A nézettséget illetően arra számít, hogy az első két vitánál több embert ültet le a televízió képernyője, illetve a számítógép monitorja elé a mai. Már csak azért is, mert a második fordulóban kiélezettebbé vált a helyzet, mint amilyen az elsőben volt.

Vajon ez lehet az oka annak – vetettük közbe –, hogy a várakozásokkal szemben, nem, hogy lanyhult volna, inkább nőtt az előválasztói aktivitás: kedden, egy hétköznapon, például közel százezren voksoltak, s az eddig a második körben szavazók durván a negyede új szavazó az első fordulóhoz képest. Vagy esetleg igazuk van azoknak, akik attól tartanak, hogy a Fidesz küldte csatasorba a híveit szavazni az által preferált jelöltre? Pulai szerint az aktivitás, az új szavazók megjelenése arra vezethető vissza, hogy a második forduló elért egy új szavazói réteget, ami pedig a jelöltek személyének tudható be.

Miután a szereplők maguk is tisztában vannak a felfokozott helyzettel, várhatóan emelni fogják a tétet. „Izgalmas vitára számítok” – szögezte le. Szerinte a tétje az előző kettőnél is nagyobb lesz. Ezt azzal indokolta, hogy „elég unortodox helyzet állt elő, és sokan fogják úgy nézni a vitát, hogy annak alapján döntenek arról, melyik miniszterelnök-jelöltre szavaznak”.

Számít-e övön aluli ütésekre a főszereplők részéről? – tettük fel a kérdést. Pulai erre csak annyit mondott: „kérdés, mostanában hová csúsznak az övek”. Szerinte amúgy az első fordulóban is hangzottak el a mostanihoz hasonlítható kijelentések, ám miután „feszesebbé vált a helyzet, mi is másként állunk ezekhez”.

Végezetül kérdésünkre megerősítette, hogy ebben a szakaszban a Publicus nem fog mérni. Ugyanakkor – tegyük hozzá – nem maradunk felmérés nélkül: hasonlóan az első vitához, az RTL Magyarország megbízásából a ZRI Závecz Research ezúttal is közvélemény-kutatást készít majd a vitáról. A felmérés eredményei már ma nyilvánosak lesznek.