Moszkva nem gyöngült meg, nem szabad alábecsülni az erejét

HírKlikk 2024. szeptember 20. 16:50 2024. szept. 20. 16:50

Vesztésre van ítélve az a stratégia, amely alábecsüli Oroszországot, mivel Moszkva továbbra is jelentős hatalom, és nem gyengült meg a hadserege – figyelmeztet Párizsból Leo Hockstader, az európai ügyek szakírója. Szerinte azt sem szabad félvállról venni, hogy a Kreml mennyire elszánt az USA vezette világrend megváltoztatására, illetve, hogy megszállva tartsa Ukrajnának legalább egy részét.

A háború kezdetén kiderült, hogy a gyalogság irányítása csapnivaló és működését egy zsarnok határozza meg, akit elragadott saját nagyképűsége és neoimperialista vágya. De – amint Washington Post rámutat – bármennyire is korrupt, retrográd, nihilista rendszerről van szó, az nem fog megváltozni.

Ugyanakkor az ukránok a Fekete-tengeren csupán öreg, lestrapált hadihajókat tettek harcképtelenné, de a flotta tűzereje nem változott, mint ahogy az ország által sugárzott erő sem – állapította meg a londoni Külügyi Intézet, a Chatham House jelentése.

Vagyis ez úgy van, hogy minél tovább tart a háború, nyugati részről annál inkább ajánlatos hitelt adni annak a feltételezésnek, hogy az oroszok tovább bírják, mint a másik oldal. Továbbá hat a fenyegetés, hogy szükség esetén kiterjeszti a konfliktust.

Alaposan megcsappantak a remények, hogy Moszkvát le lehet győzni a csatatéren, vagy hogy gazdasága összeomlik a szankciók hatására. Kurszk csupán propaganda győzelem volt. Az nagyon helyes, hogy a Nyugat továbbra is támogatja az ukrán függetlenség megőrzését, de új, hosszú távú stratégiát kell kidolgozni a jövőbeli orosz agresszió elrettentésére, mellőzve azt a feltételezést, hogy Moszkva immár csupán árnyéka önmagának. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom