Mozgalmas vasárnap

Dr. Dávid Ferenc       2020. február 17. 12:12 2020. feb. 17. 12:12

A meglehetően hosszú és unalmas Orbán beszédben nem sok említésre méltót fedeztem fel, de azt a néhányat röviden felelevenítem. (..) „olyan, hogy liberális, nincs is. A liberális nem más, mint diplomás kommunista”. A rendszerváltás idején, a diplomás Orbán Viktor (dr. universitatis) éppen egy liberális párt elnöke volt és betöltötte a Liberális Internacionálé alelnöki tisztségét is. A mi harcias – mostanság egyre „zöldülő” – kormányfőnk harminc éve már okleveles volt és liberális, azaz kommunista. A kérdés csak az, hogy a diplomás kommunista miért is harcolt eszmetársai és a „komcsi” rendszer ellen? Értem én, hogy változás történt azóta, de ekkora? Így az is elfordulhat, hogy a 2030-as Fidesz-elnök azt mondja majd a bólogató és tapsoló hívőknek, hogy „a kereszténydemokrata nem más, mint templomba járó szocialista”? Ki tudja, mit hoz a jövő!

Továbbra is Soros György – egy személyben – a nemzet ellensége: a ’90-es évek elején az államadósságot akarta felvásárolni, aztán az OTP-t akarta lenyúlni és legújabb bűne, hogy Európára szabadította a migránsokat Ha megfogadtuk volna a tanácsukat, akkor most Magyarország egy kórteremben feküdne, IMF- és brüsszeli hitelek csövei lógnának minden végtagjából, és Soros György kezében lenne a hitelek csapja.” Soros tehát a világ ura, a világ – benne az Európai Unió – ezért ellenünk van.

Megtudtuk azt is, hogy két egykori – már elhunyt – miniszterelnökünk egészen rendes ember volt, hiszen ők is szembeszálltak Sorossal. Én persze még emlékszem arra az időre, amikor Antall Józsefet határozatlan és alkalmatlan ábrándozó történészként, Horn Gyulát meg egyszerűen csak pufajkásként emlegette a Fidesz-kórus. Antallnak és Hornnak meghatározó szerepe volt a rendszerváltásban és az azt követő időszakban, de az egy kicsit bizarr és illetlen, hogy a jogállamot feldúló Orbán ma felmagasztalja őket. Nincs szükségük az orbáni elismerésre. És azt is tudjuk, hogy a teremben felcsattanó taps nem nekik szólt, hanem a szónoknak! Figyelem!  Antall és Horn megbecsülésre méltó államférfiak voltak, jelenlegi utódjuk viszont csupán álszent és vagyont kuporgató politikai nagyvállalkozó. Pillanatnyilag a Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója, de lehet még a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke is. Pénz a fociban is van.

A nap legfontosabb eseménye azonban nem a miniszterelnöki évértékelő volt. Dunaújváros körzetében – időközi parlamenti választáson – az egységes ellenzék fölényesen legyőzte a függetlennek feltüntetett Fidesz-jelöltet. A kormányzó párt „teli gatyával” vágott bele a küzdelembe, el is vesztették a Fejér megyei összecsapást. Buta propagandasajtójuk azzal próbálja eltakarni a súlyos vereséget, hogy alacsony volt a részvétel. Minden „mezei” választópolgár tudja, hogy a ciklus közbeni helyi voksolások iránt tradicionálisan mérsékelt az érdeklődés. De azt azért ne feledjük, hogy „nagy mintán végzett felmérés volt” február 16-án. A térségben élő polgárok közül több mint tízezren szavaztak a közös ellenzéki jelöltre (Kálló Gergely – 56,29 százalék)), míg az „álcázott” Fidesz-aspiráns (Molnár Tibor – 37,72 százalék) nem kapott 7.500 szavazatot sem. Meggyőző arány. Annak is nagyon örültem, hogy a Mi Hazánk Mozgalom 431 érvényes vokssal (2,23 százalék) a mezőny második felében végzett, miközben a jelölti poszt fasiszta eszmetársai – Toroczkai vezérletével – éppen Borsod megyében (Miskolc, Sály) zaklatták és fenyegették a polgárokat.

Orbán, a pártja és a Mi Hazánk Mozgalom vasárnap leszerepelt. Az egységes ellenzék – ha csak résztávon is, de – győzött. Az eredményből fakadó óvatos derűlátás azonban nem csaphat át harsány elbizakodottságba.