MSZP: a jobboldali családpolitika nem működik

HírKlikk 2020. február 25. 14:13 2020. feb. 25. 14:13

„Csak az igazságot!” – üzente Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP politikusa kedden Novák Katalin családügyi államtitkárnak, aki szerint 1,23-ról 1,49-re nőtt a gyermekvállalási kedv Magyarországon 2011 és 2019 között. Bangóné viszont KSH-adatokat idézve, azt mondta: a tavalyi az elmúlt hat év legrosszabb születésszám-adata.

Szerinte Nováknak azt kéne nyilvánosságra hoznia, hogy hat éve folyamatosan csökken Magyarországon a gyermekszületések száma: 2019-ben már csak 89 200 gyermek született.

„Felszólítom Novák Katalint, hogy a Facebook-oldalára tegye azt is ki, hogy (…) kormányzásuk alatt, az elmúlt tíz évben hány gyermekkel született kevesebb Magyarországon, mint az előző években” – mondta Bangóné sajtótájékoztatón.

2014, a jobboldali családpolitika drasztikus átalakítása óta mindössze annyi az eredmény, hogy „a gazdagok gazdagabbak lettek, a szegények meg szegényebbek”, a születésszám pedig egyre csökken.

A jobboldali családpolitika arra épít: „Legyél házas, keress jól, vállalj legalább három gyermeket és akkor esetleg kapsz az államtól támogatást”. Közben nem vesz tudomást a lakhatási válság, a kivándorlás, az egészségügy és az oktatás égető problémáiról.

„Ma a fiataloknak vagy vándorbot, vagy koldusbot jár” – ismételte Bangóné; minden tizedik szülő korú magyar nő külföldön van és minden hatodik magyar gyermek külföldön születik. Idehaza pedig a 19 és 35 év közötti korosztályból 885 ezer fiatal lakik még a szüleivel.

„A jobboldali család- és népesedéspolitika nem működik” – vonta le a következtetést.

A baloldali családpolitika komplexebb megoldást ajánl: nemcsak a már meglévő családokra fókuszál, hanem a fiatalok lakhatási gondjainak megoldására is. A kormánynak azonnali lakbértámogatást és bérlakásépítési programot kellene bevezetnie, és a magyar fiataloknak olyan fizetést biztosítani, amelyből itthon is meg tudnak élni, és nem kell nyugatra vándorolniuk.

Biztosítani kell a megfelelő megélhetést, a megfizethető lakhatást, a megfelelő színvonalú oktatást és egészségügyi ellátást – mondta Bangóné.

„Számunkra minden gyermek egyenlő, és minden gyermeknek joga van az európai szintű oktatáshoz és az egészségügyhöz” – tette hozzá.

Forrás: Hírklikk