MSZP: a kormány válságba taszította Magyarországot, és képtelen megoldani azt

HírKlikk 2023. szeptember 25. 16:30 2023. szept. 25. 16:30

A Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője által jegyzett közlemény Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagál.

Az MSZP közleménye:

„Orbán Viktor napirend előtti felszólalása inkább csupán egy panaszáradat volt, mely semmi biztatót nem jelentett a magyar emberekre nézve. A magyarok megélhetéséről nem esett szó, kivéve a fideszes elitéről, hiszen ők – ahogy a korábbiakból is – a jelenlegi válságból is gazdagodni fognak.

A fideszes kormányzat a nyugati szövetségeseket kioktatja, míg keleti diktátorokkal barátkozik. Többek között ezért is a kormány tovább halogatja a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását, annak ellenére, hogy ez a katonai szövetség erősödését jelentené. Az MSZP tiszta beszédet vár el, ezért ismét kezdeményezte a törvényjavaslat napirendre vételét.

 A hazai gazdasági és társadalmi helyzet is erősen zavaros, hiszen a gazdasági recesszió, a hiányos költségvetés, a megszorítások, a drágulások és a leállított beruházások okaként Matolcsy György, Varga Mihály, Kocsis Máté és Nagy Márton egymásra mutogat és egymást teszik felelőssé. Egyvalami azonban egyértelmű: a rekord magas inflációt a Fidesz okozta.

A mai válságért a Fidesz-rezsim a felelős, a megoldást pedig az MSZP nyújtja. Először is haza kellene hozni az uniós pénzeket, ennek a feltételei: ne lopják azt el, hagyják békén a bíróságokat és az egyetemeket. Továbbá: emelni kell a minimálbért, csökkenteni az adóterheket, megduplázni az alanyi jogon járó szociális támogatásokat, tisztes nyugdíjakat adni, a magyar dolgozók jogait megvédeni és helyre kell állítani az önkormányzatiságot és az oktatás helyzetét."

Tóth Bertalan az Országgyűlésben is felszólalt napirend előtt:

 Az MSZP frakcióvezetője hiányolta a miniszterelnök felszólalásából az emberek megélhetését érintő kérdéseket.

Külpolitikai kérdésekről szólva, azt mondta: szövetségeseinket kioktatja a kormány, keresztbe tesznek nekik, míg „keleti diktátorokkal barátkoznak". Feltette a kérdést: változott-e a kormány álláspontja Svédország NATO-csatlakozását érintően. Szerinte „ez a tizenöt hónapja tartó fideszes kutyakomédia már nagyon ciki".     

Úgy folytatta: a gazdaság egy éve recesszióban van, a drágulás pedig Magyarországon a legmagasabb. Megszorításokat vezetett be a kormány és továbbiakat készít elő, emellett beruházásokat állított le.

Szerinte ugyanakkor a rekord magas inflációt a Fidesz okozta, ahogy a mostani válságért is ez a rezsim okolható. Miattuk drága az üzemanyag, romlik az egészségügy, kevesebb a posta vagy omlik össze a szociális ellátás – mondta.

A megoldás az uniós források hazahozatala lenne, amelynek feltétele, hogy ne lopják el a pénzt, hagyják békén a bíróságokat és az egyetemeket is – hangsúlyozta. Biztos megélhetésre van szükség, ehhez emelni kell a legkisebb jövedelmeket – fűzte hozzá.

Forrás: MTI-OS


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom