MSZP: fogjunk össze, hogy a jóléti Magyarországot meg tudjuk valósítani

HírKlikk 2023. szeptember 26. 09:50 2023. szept. 26. 09:50

A változás szükségességére hívta fel a figyelmet beszédében Harangozó Gábor Egerben. Az MSZP alelnöke szerint szégyen, ami ma Magyarországon zajlik, viszont a szocialistáknak van közösségük és programjuk, aminek segítségével meg tudják szólítani a szavazókat, be tudják mutatni a programjukat, és változást tudnak elérni.

Számos dolgot csinálnánk máshogyan, ami jobb Magyarországot teremtene – hangzott el az MSZP Jóléti Magyarország nevű fórumán, Egerben. Harangozó Gábor alelnök szerint Magyarország jövőjét eljátszotta a Fidesz; az uniós csatlakozáskor „bezzeggyerek” volt, most pedig minden szomszédos országban jobban élnek az emberek, mint hazánkban. Hozzátette, hogy az északi modellnek köszönhetően a skandináv országok ellenállnak a válságnak, és ott élnek a világon a legboldogabb emberek, mert igazi jóléti modellt építettek ki. A modell alapjának az erős szakszervezeteket és a szociáldemokrata politikát nevezte meg, amely biztosítja a magas béreket, jó munkakörülményeket és az ingyenes, jó minőségű közszolgáltatásokat, oktatást, egészségügyet.

Harangozó Gábor szerint a magas bérek és az elégedett dolgozók jelentik a versenyképesség alapját, ehhez képest Magyarországon a legtöbb munkavállalónak két-három helyen helyt kell állnia, hogy el tudja tartani a családját, de a hónap végén nézi a pénztárcáját, hogy a gyógyszereket vegye meg, vagy adjon egy jobb minőségű húst a családjának. „Rossz munkahelyeken alulfizetett munkavállalók dolgoznak” – foglalta össze az MSZP alelnöke. Szerinte ehelyett az MSZP programját, a jóléti modellt, illetve annak elemeit kell bevezetni Magyarországon. „Fogjunk össze, hogy a Jóléti Magyarországot meg tudjuk valósítani” – biztatta a megjelenteket.

„A statisztikákat nézem, és látom, hogy rossz úton van ez az ország” – mondta Korózs Lajos. Az MSZP alelnöke hozzátette: a magyarok borzasztó sokat dolgoznak, keveset keresnek, keveset pihennek, rossz az egészségük, és sajnos gyorsan meg is halnak. „Ezen akarunk változtatni, van elképzelésünk, víziónk hozzá” – mondta a jelenlévőknek. Hosszasan sorolta az ország és az emberek problémáit, többek között, hogy egyes térségekben óriási a szegénység, nagy az elvándorlás vagy például, hogy a magyar férfiak 38 százaléka nem éri meg a nyugdíjkorhatárt. „Százezrével hozzák be a vendégmunkásokat, akik már 125 országból érkeztek hozzánk” – mondta az MSZP-s politikus.

Hozzátette: eközben a Fidesz éppen veri szét a szakszervezeteket, a külföldi munkaerővel nyomják le a béreket. „A mediánbér és a nettó olyan gyalázatosan alacsony, hogy sírni tudnék” – fogalmazott. Szerinte a januári béremeléseket megette az infláció, legalább nyolc százalékos béremelésre lenne szükség és négy százalékos nyugdíjemelésre. Korózs Lajos szerint az északi, skandináv modell bevezetése mosolygós kapitalizmust teremtett, az északi országokban a szociáldemokrata pártok kart karba öltve a szakszervezetekkel, hosszútávú kollektív szerződéseket kötnek, és egyes ágazatoknak saját nyugdíjstruktúrájuk van. Elmondta, hosszasan tanulmányozták az északi modellt, és ennek fokozatos bevezetése megvalósítható Magyarországon is.  

Varga László az inflációról, a magyar energetikai korszerűsítések elmaradásáról és a vasúti közlekedés összeomlásáról beszélt. „Számos dolgot csinálnánk máshogyan, ami jobb Magyarországot teremtene” – mondta az MSZP elnökhelyettese.

Felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy európai uniós csúcs a magyar infláció, háromszorosa az uniós átlagnak; amikor pedig a kormány a csökkenéséről beszél, akkor sem az árak csökkennek, csak az áremelkedés mértéke csökken. Varga László szerint a kormány elhibázott gazdaságpolitikája okozza az eszement drágulást.

„A kiugró rezsiárak számos magyar családnak jelentenek elképesztő terhet, sokan kapnak magas gázszámlákat, döbbenetes magas számlákat” – fogalmazott Varga László. Szerinte ennek az oka az, hogy az ország energiakitettsége nagy, külföldről hozzuk be drágán az energiát, miközben elmaradt az épületek energetikai korszerűsítése, szigetelése. Magyarország az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, ami hátráltatja a napelemek és a szélerőművek terjedését.

Varga László szerint az uniós pénzek lehívásával a panellakásokat és a kádárkockákat is korszerűsíteni lehetne, így drasztikusan csökkenne a rezsiköltség is. Az MSZP elnökhelyettese szerint ahelyett, hogy a kormány akadályozná a napelemek terjedését, inkább állami támogatást kellene adni rájuk, például az erkélynapelemekre, amelyek 30-40 ezer forinttal is csökkenthetnék éve szinten a rezsiköltséget.

Az MSZP elnökhelyettese szerint a Budapest Airport felvásárlásának árából a teljes magyar kötöttpályás közlekedést fel lehetne újítani, megújulnának a pályák és korszerű vonatok járnának minden szakaszon. „Az állam olyanokra költ pénzt, ami nem állami feladat, ugyanakkor kötelező feladatokat nem lát el” – mondta Varga László, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar vasút tragikus állapotban van, folyamatosak a balesetek, elöregedett a járműpark, és tíz mellékvonalat is bezártak.

Kiemelte, hogy az MSZP a teljes aktivista-hálózatával azon dolgozik, hogy megállítsák az orbáni őrületet.  

Az MSZP egri fóruma sokáig elhúzódott, a jelenlévők a jövő évi önkormányzati választási esélyeket és az összefogás alternatíváit tárgyalták meg a párt politikusaival.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom