„Müller Cecília menekülése azt bizonyította, hogy a kérdéseink a kormánypropaganda elevenébe vágnak"

Harkai Péter 2020. április 29. 20:48 2020. ápr. 29. 20:48

Korózs Lajos, a népjóléti bizottság elnöke keddre beszámolóra hívta Kásler minisztert és Müller Cecíliát is – többek között az aktuális ágyszám felszabadítások, a fertőzésveszély elleni hatékony védekezés, valamint a fővárosi helyzet problémáival kapcsolatban. Már az első, Budapesttel kapcsolatos kérdés elől elviharzott a tisztifőorvos asszony.

Az MSZP szakpolitikusa egy hete bejelentette a bizottsági ülés időpontját, kiosztotta a meghívókat, hogy végre érdemi kérdésekre hiteles válaszokat kaphasson a közvélemény a járvány aktuális helyzetével kapcsolatban. Egy héttel ezelőtt, az első bizottsági meghallgatásra két embert hívott meg: Kásler miniszter urat és Müller Cecília tisztifőorvost. Ezt a Fidesz javaslata azzal kezdte maszatolni, hogy ne csak őket, hanem a teljes operatív törzset invitálják meg a parlamenti bizottság tájékoztatására. Ezt követően, kedden szembesültek azzal, hogy a miniszter el sem jön, helyette Rétvári államtitkárt küldte, de a legnagyobb meglepetést nem ő, hanem a tisztifőorvos szerezte.

Amint feltették számára a fővárost érintő járványhelyzettel kapcsolatos első kérdést, Müller Cecília felpattant és szó nélkül távozott. Korózs Lajos, bizottsági elnökként próbálta elérni és magyarázatot kérni a több mint különös viselkedésére, hogy miért futamodik meg a napirendi kérdés elől. Még a liftnél utolérve mindössze annyit választ adott, hogy mivel a Pesti úti idősotthonnal kapcsolatban kormányvizsgálat zajlik, ő erről érdemben nem nyilatkozhat.

Nem így Karácsony Gergely, aki több dokumentumot is bemutatott a bizottságnak, arra vonatkozóan, hogy számtalan esetben, az állam helyett végzik el a védekezéshez szükséges feladatokat. Közölte, hogy a főváros vásárolja meg a szükséges teszteket, bizonyította a folyamatos orvosi jelenlétet az érintett otthonokban, egyértelmű bizonyítékokkal igazolta, hogy határozottan kérték a kórházból visszautalt ellátottak tesztelését, nehogy fertőzötten kerüljenek az idősotthonban – mindez elmaradt, a fertőzés viszontiterjedt a Pesti úti idősotthonban.

Minderre várták volna Müller Cecília szakmai válaszát, hogy miként értékeli a főpolgármester elleni, felelőtlen kezelés vádját a felsorolt bizonyítékok ismeretében, de ez sajnos elmaradt, Müller Cecília kapitulált, de inkább elmenekült a valódi kérdésekre adható érdemi válaszok elől – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére a bizottság elnöke. Arra a kérdésre, hogy a történtek ellenére, volt-e értelme a bizottsági ülésnek, Korózs Lajos egyértelmű igennel válaszolt:

– Annak mindig van értelme, ha egy parlamenti bizottság lehetőséget teremt arra, hogy a kormány vagy a szervezet hitelt érdemlő válaszokat adjon a feltett kérdésekre. Az más kérdés, hogy mire kapunk választ – vagy mire nem.

Szerettem volna, ha tisztába teszik azt a számmisztikát, ami az elmúlt héten meghatározta a kormánytevékenységet a kórházi ágyak rapid kiürítése kapcsán, hogy mi szükség volt 60 000 hely statáriális felszabadítására, miközben rászoruló, magatehetetlen, életveszélyes állapotban lévő embereket eresztettek szélnek – egyelőre a nagy semmiért – nyolc nap alatt, amiből négy volt hivatalosan munkanap?

Részemről kérdés volt az is, hogy most melyik adat a hiteles, amikor egyrészt az halljuk, hogy a kórházi ágyak mindössze két százalékáról bocsátanak el ellátásra szoruló embereket, az államtitkár szerint viszont nem is bocsátottak el ellátásra szorulókat?

A kormánykommunikáció része volt továbbá, hogy a kórházi ágyak 30-40 százalékán nem is fekszik senki, miközben köztudott, hogy 27 000 olyan beteg van ma az országban, akiket a krónikus ellátást biztosító ágyakon kezelnek. Felmerülnek bizony a kormány részéről módszertani hiányosságok is, mivel összekeverik az aktív ágyakat és az ellátásra szorulók létszámát, sőt, ezzel még zsonglőrködnek is egy keveset. Mindebben a mai napig nem látunk tisztán.

Szerettünk volna arra is választ kapni, hogy miközben az alapellátásban a háziorvosok, az egészségügyi, a szociális ellátórendszerben dolgozók panaszkodnak, hogy nincs megfelelő védőfelszerelés, ezt rezzenéstelen arccal megcáfolja a külügyi államtitkár azzal, hogy mintegy 83 millió maszkot hoztak be az országba és 60 millióra van szerződésük. Szerettem volna megtudni, miként kívánják azonnal biztonságossá tenni az immár 25 idősotthonban kimutatott fertőzés elleni védekezést, mikor végzik el a teljes körű tesztelést?

Müller Cecília különös menekülése semmi mást nem bizonyított, mint hogy a feltett kérdéseink nagyon is a kormánypropaganda elevenébe vágnak, amikre valódi és szakmai nyilvánosság előtt már nem tudnak érdemben elfogadható választ adni – nyilatkozott Korózs Lajos, a népjóléti bizottság elnöke.