Nagyon pozitív a hangulata a holland baloldal győzelmének

Nagy András 2019. május 24. 09:40 2019. máj. 24. 09:40

Őt magát is váratlanul érte, de nagyon pozitív hangulatba hozta – mondta Szanyi Tibor, az MSZP-Párbeszéd szövetség EP-képviselőjelöltje pénteken az ATV reggeli műsorának vendégeként arra, Hollandiában hatalmas meglepetésre tegnap Frans Timmermans pártja, a szociáldemokrata PvdA nyerte az EP-választást.

Lassan beérik az európai szocialisták szociális gondokra és a környezetünk védelmére vonatkozó politikája – reagált Szanyi arra, hogy a tegnapi hollandiai EP-választáson váratlanul előretört a Frans Timmermans vezette Munkáspárt, és  megnyerhették a voksolást. Még komolyabb pofon lehet Orbán Viktornak, hogy az idei kampányban kétszer is Magyarországra látogató Timmermans pártja nem csak a mérsékelt jobbközép pártokat, de a Geert Wilders által vezetett Szabadságpártot is csúnyán lehagyta, amely minden korábbinál rosszabb eredményt ért el.

A szocialista politikus szerint ehhez a baloldali pártok szociális programjának következetes képviselete mellett az is kellett, hogy a hétvégén kirobbant Strache-botrány rámutatott a szélsőséges, populista jobboldal oroszbarátságára, amiből láthatóan elege lett az Európa-barát szavazóknak.

Arra, hogy itthon minden kutatás magasan a Fideszt hozza ki győztesnek vasárnapra, Szanyi éppen a minapi holland példával élve úgy felelt, hogy Hollandiában is vastagon felülírta az exit poll az előzetes méréseket, az eredmény váratlan eredmény őt magát is váratlanul érte, de nagyon pozitív hangulatba hozta.

„Éppen azért megyünk el vasárnap választani, hogy változás legyen” – tette hozzá, végül arra kérte a műsor nézőit, hogy vasárnap szavazzanak az MSZP-Párbeszéd piros-zöld szövetség listájára.