Nagyságrenddel súlyosabb a lengyel vízumbotrány, mint elsőre tűnt

HírKlikk 2023. szeptember 18. 18:40 2023. szept. 18. 18:40

A lengyel vízumbotrány a jelek szerint több nagyságrenddel súlyosabb, mint ahogyan az első hírek alapján látszott. Sajtóértesülések szerint afrikai és ázsiai lengyel konzulátusokon ipari méretekben ment a csalás: kenőpénzek fejében nem több ezer, hanem több százezer munkavállalási engedélyt állítottak ki, amellyel azután a tulajdonosok szabadon utaztak az egész unió területén, nyugaton menedéket kérhettek.

A Die Welt előfizetői számára elérhető írásában foglalkozik a botránnyal. Mint írja, a varsói külügyminisztérium egyik miniszterhelyettese – akit azóta már felmentettek tisztségéből – vezényelte az ügyet. A gyanú központi figurái a PiS politikusai, miközben a párt azt hirdeti, hogy visszaszorítja a migrációt, főleg muzulmán országokból. 

A szomszédos német területeken a hatóságok már jó ideje észlelik, hogy egyre több migráns érkezik Lengyelországon át. A rendőrség csak az első félévben 12 illegális határátlépőt fogott el. Lengyel illetékesek idáig arra hivatkoztak, hogy Belarusz, de Oroszország is nagy tömegeket irányít a keleti lengyel határokra.

De ha valaki utánakeres, gyorsan megtalálja a világhálón, miként lehet beszerezni a megfelelő lengyel papírokat. Donald Tusk, az ellenzék vezetője úgy értékelte, hogy a belarusz diktátor kispályás játékos a PiS-hez képest. Ráadásul az ügy megterheli a viszonyt az európai partnerekkel, de még az Egyesült Államokkal is, mert voltak, akik lengyel segítséggel megpróbáltak oda is bejutni.

A történtek miatt már nyomoz a korrupcióellenes hatóság, de a független Gazeta Wyborcza szerint csak más európai kormányok nyomására szánta magát el a cselekvésre.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom