NATO-repülők segítettek Romániának

HírKlikk 2020. március 28. 10:22 2020. márc. 28. 10:22

Pápa Bázisrepülőtérről indult az a katonai szállítórepülő, amely Románia kérésére, egészségügyi felszereléseket juttatott el Dél-Koreából Bukarestbe. A budapesti amerikai nagykövetség videójából az is kiderül, hogy a kéréstől a megvalósulásig 72 óra telt csupán el. Összesen 45 tonnányi egészségügyi felszereléshez jutott ezen a módon Románia. 

Románia azon 12 tagállam egyike, amely része a magyarországi Pápa Bázisrepülőtéren megvalósuló Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) programnak. Ebbéli minőségében kezdeményezett vészhelyzet-elhárító missziót, s kért segítséget különböző egészségügyi felszerelések beszerzéséhez Dél-Koreából. Az akciót csütörtökön hajtották végre.
A SAC egy független, nemzetközi program, amely garantált hozzáférést biztosít a stratégiai katonai légiszállítás képességhez mind a 12 résztvevő országnak. Ezek a következők: Amerikai Egyesült Államok, Bulgária, Észtország, Finnország, Hollandia, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Norvégia, Románia, és Svédország. A bázison lévő repülők Magyarországon vannak bejegyezve és azokon magyar felségjel látható. Az ezred állományában mind a 12 tagország küldöttei megtalálhatók, ezáltal pedig ez a világ első operatív nemzetközi katonai légiszállító egysége.

Íme az a budapesti amerikai nagykövetség által az akcióról közzétett videó: