Navalnij is szabadulhatott volna a fogolycserével

HírKlikk 2024. augusztus 3. 15:50 2024. aug. 3. 15:50

​​​​​​​Vlagyimir Putyin is zöld utat adott korábban a legismertebb orosz ellenzéki vezér, Alekszej Navalnij Washington és Moszkva közötti nagyszabású fogolycserében való részvételéhez, ám éppen akkor érkezett a hír Navalnij haláláról – legalábbis ezt állítja Christo Grozev oknyomozó újságíró, aki maga is részese volt a nagyszabású fogolycsere megszervezésének.

Alekszej Navalnijra is kiterjedt volna az a történelmi fogolycsere, amely augusztus 1-jén zajlott több nyugati állam és Oroszország között, és amelyben 24 ember vált szabaddá – írja az index a The Guardian alapján.

Oroszország 16 embert engedett szabadon, akik közül 12-en Németországba, négyen pedig Amerikába érkeztek, amiért cserébe Oroszország többek között Amerikában, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában és Szlovéniában fogva tartott orosz állampolgárokat kapott vissza. A hónapokkal korábban kezdődött tárgyalások eredetileg a néhai ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij szabadon bocsátásáról is szóltak. Az ellenzéki politikus februárban a börtönben halt meg. Egyesek szerint megölték, mások úgy látják, hogy Navalnij a nem megfelelő fogvatartási körülmények és az orvosi ellátás hiánya miatt halt meg. 

A kölni repülőtéren csütörtök este a néhai orosz ellenzéki vezető munkatársainak egy csoportja is összegyűlt, és várta az Ankarából érkező repülőgépet, a fedélzeten ugyanis 13 olyan ember volt, aki aznap reggelig orosz börtönökben raboskodott, közülük hárman Navalnij regionális koordinátoraként dolgoztak különböző orosz városokban, és „szélsőségességért” kerültek börtönbe. 

Közben kiderült, hogy orosz és amerikai vezetők már februárban terveztek fogolycserét. A Wall Street Journal szerint Vlagyimir Putyin még akkor javasolta egy különleges csatorna létrehozását a fogolycserék lebonyolítására, ami egy hidegháborús gyakorlat, és amibe Biden bele is egyezett. Végül ez vezetett oda, hogy Oroszország szabadon engedte Brittney Griner kosárlabdázót, akit egy moszkvai repülőtéren fogtak el egy kis mennyiségű hasisolajjal. A sportolót Viktor Boutra, a világ egyik leghírhedtebb fegyverkereskedőjére cserélték, akit amerikai őrizetben tartottak.

Ezután Moszkva figyelme Vadim Krasikovra, az állatkerti bérgyilkosra irányult, aki Vadim Szokolovként azonosított útlevéllel utazott Németországba, és 2019-ben lelőtt egy csecsen száműzöttet. Letartóztatták, miközben levette a parókáját, és megpróbált elmenekülni a helyszínről. A Kreml tagadta a kapcsolatot, a merénylő pedig nem volt hajlandó beszélni a kihallgatáson. Christo Grozev újságíró fejtette meg az ügyet, és azonosította Krasikovot, aki az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB egyik elit egységének tagja.

 

 

 

Forrás: Index


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom