Nem Clooney az első: Hugh Grant már 2012-ben beszólt Orbánnak

Föld S. Péter 2020. november 24. 12:14 2020. nov. 24. 12:14

Hugh Grant 2012. júliusában egy brüsszeli fórumon a sajtó szabadságáról beszélt, s negatív példaként Magyarországot említette, mint olyan országot, ahol a kormány megszállja a médiát, ellenőrzése alá vonja a véleményeket. Pedig, Grant szerint nem a kormánynak kellene ellenőrizni a médiát, hanem ez utóbbinak a kormányt. Akkor az Orbán Viktor kabinetje által bezárt Népszabadság internetes oldalán, a Nolblogon az alábbiakban olvasható cikket írtam erről.

Először viccnek véltem, de kiderült, hogy a magyar kormány valóban kereste Hugh Grant elérhetőségét. Kumin Ferencet, a kabinet nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkárát bízták meg a feladattal, hogy szerezze meg a színész címét, hogy kis tájékoztatót küldhessenek a számára, angol nyelven.

Van persze Hugh Grant-nek címe az interneten, de ez valószínűleg nem jó, mert nem személyes levelezésre, hanem a nagyközönség számára készült: olyan cím ez, ahol a rajongók léphetnek kapcsolatba a színésszel, pontosabban, menedzsmentjének valamelyik munkatársával. Érthető, ha nem erre a címre akar írni a magyar kormány, jól is néznénk ki, ha egy mindenki más számára elérhető helyre küldenék a küldeményt, s válaszul, postafordultával kapnának néhány sort, hogy „Szeretettel Hugh Grant, a magyar kormánynak”, mellé egy fényképes kulcstartót.

Ennél ugyanis sokkal komolyabb az ügy. Hugh Grant ugyanis olyan dologba ütötte bele az orrát, amihez a kormány szerint nem ért. A színész egy brüsszeli fórumon a sajtó szabadságáról beszélt, s negatív példaként Magyarországot említette, mert ez az ország szerinte olyan hely, ahol a kormány megszállja a médiát, ellenőrzése alá vonja a véleményeket. Pedig – így Grant – nem a kormánynak kellene ellenőrizni a médiát, hanem ez utóbbinak a kormányt.

Nem nyitnék vitát, én sem értek igazán a témához, negyven éve csak, hogy cikkeket írok különböző lapokba, úgyhogy nem érzem magam autentikusnak, hogy állást foglaljak. Csupán halkan, a miheztartás végett jelzem, hogy a sajtót nem azért találták fel, hogy tájékoztatás helyett félretájékoztasson.

A kormány szerint, Hugh Grant-nek igen hézagosak az ismeretei a magyar médiaszabályozásról. Amiben persze van valami, ha megkérdeznék, biztosan nem tudná felsorolni a magyar médiatörvény összes vonatkozó paragrafusát, beleértve a módosítókat is, Kovács Zoltán nevét pedig feltehetően hibásan ejtené.

Nem tudni, Kumin Ferenc mennyi időt kapott arra, hogy megtudja a világsztár címét. Nyilván nem lehet ezzel a végtelenségig várni, a méltóságukban megsértett magyar emberek ugyanis egyre türelmetlenebbül követelik, hogy a kormány adjon megfelelő választ Hugh Grant példátlan provokációjára, s ameddig ez meg nem történik, tiltsák be Magyarországon a Hugh Grant-filmek vetítését, s még a nyári időszakban hozzanak törvényt arról, hogy az elkövetkezendő ötven évben még véletlenül se nevezhessenek el közteret róla.

Mint jogkövető, a hazám érdekeit szem előtt tartó állampolgár, nem szeretném, ha az ügy késedelmet szenvedne, s emiatt kár érné a magyar államot. Ezért közlöm, hogy egy ismerősömnek megvan Hugh Grant személyes postacíme, fel is tette a Facebookra, idemásolom: Hugh Grant, PO Box 83 94, England, London SW 7, 2 ZB. A cím pontosságát persze nem tudom szavatolni, lehet, hogy Grant azóta már máshol lakik, de kiindulási pontnak bizonyára megteszi.

Örülök, ha tudtam segíteni, s bízom benne, hogy ha Hugh Grant megkapja a magyar kormány által összeállított angol nyelvű tájékoztató anyagot, nem téveszti össze valami limonádé hollywoodi forgatókönyvvel.