Nem csak a Tarlós-időszak ügyeit kezdte vizsgálni a fővárosi „korrupciós bizottság” 

Harkai Péter 2020. augusztus 27. 16:34 2020. aug. 27. 16:34

Szerda délután megalakult a június végén bejelentett fővárosi vizsgálóbizottság, amely 2021. december végéig tervezi kivizsgálni az elmúlt évek legnagyobb visszhangot keltett budapesti korrupciógyanús, gazdasági vagy politikai visszaéléseket feltételező ügyeit. Az átvilágításra kijelölt politikusok névsorában máris változások történtek.

A nyitó bizottsági ülésen meghatározták a konkrét ügyekhez tartozó koordinátorokat, akik az elkövetkező hónapokban az adott projektek vizsgálatát felügyelik, és Havasi Gáborral, a bizottság momentumos elnökének vezetésével teszik majd meg a szükséges lépéseket.

A bizottság 2021. végéig az alábbi témákat tervezi feltárni a pártok által kijelölt politikusok vezetésével:

– a 3-as metró felújításához kapcsolódó beruházások – Élő Norbert (DK)

– a 4-es metró építéséhez kapcsolódó beruházások – Szkaliczki Tünde (Momentum)

– az állatkerti biodóm létesítése – Cserdiné Németh Angéla (DK)

– a Bálna eladása – dr. Enyedi Krisztián (MSZP)

– a BKV körüli botrányok és BKV eladósítása 2010 előtt – dr. Bagdy Gábor (KDNP)

– a budapesti elektronikus jegyrendszer – Kenéz István (Párbeszéd)

– a budapesti patkánymentesítés – V. Naszályi Márta (Párbeszéd)

– ab udapesti parkolási rendszer – Baranyi Krisztina (független)

– a Combino villamosok beszerzése – dr. Szegvári Péter (Fidesz)

– a  Rácz Fürdő – Horváth Csaba (MSZP)

A bizottság elnöke a tervezett feladatokról úgy nyilatkozott, hogy „A korrupciónak nincs színe, ezért természetes, hogy nem csak az elmúlt tíz év, hanem az azelőtti időszak korrupciógyanús eseteit is ki fogjuk vizsgálni, és meg fogjuk tenni a szükséges jogi lépéseket. A Momentum arra vállalkozott, hogy mindent megtesz az átláthatóságért, és kompromisszum nélkül üldözi a korrupciót – ennek egyik fontos eszköze a most megalakult vizsgálóbizottság.”

A Hírklikk magától Havasi Gábortól tudta meg, hogy a mai napra máris változott a bizottsági tagság összetétele. A BKV témájában jelölt kormánypárti dr. Bagdy Gábor összeférhetetlenségre hivatkozva visszalépett s a helyét Szegvári Péter veszi át. A talán legnagyobb kihívásnak tartható Biodóm körüli helyzet feltárására a Demokratikus Koalíció által jelölt Cserdiné Németh Angélát pedig visszaléptették. A helyét – jelen állás szerint – párttársa, Élő Norbert veszi át. 

Mint elmondta, a témák kiválasztásában az elmúlt önkormányzati ciklusok leginkább érdeklődésre számot tartó ügyei merültek fel, ezek kiválasztását a fővárosi testületben helyet foglaló pártok javaslatai alapján véglegesítették. Olyan témákat kerestek, amelyekben majdnem minden esetben valamilyen korrupciógyanú vagy közpolitikai probléma is felmerült. Maga a bizottság Kerpel–Fronius Gábor főpolgármester-helyettes ötlete alapján valósult meg s a témákat a koalíció frakcióvezetői nyújtották be s a delegáltakról is a pártok döntöttek, két-két fő személyében, valamint egyedüli függetlenként helyet kapott Baranyi Krisztina is.

Arra a kérdésre, hogy milyen ismeretanyag alapján kezdik meg a vizsgálatot a témafelelősök, Havasi Gábor jelezte, hogy a tegnapi alakuló ülésen kezdeményezte, hogy minden témához rendeljenek egy koordinátort, aki segíti az ügyek feldolgozását s ennek kapcsán jelöli ki elnökként, hogy melyik témában kitől, milyen dokumentációt kell bekérni. Ennek jogosultságában döntenek azon személyekről is, akiket a bizottság meghallgatásra kijelöl.  

Hangsúlyozta, hogy a korrupció vizsgálata csak az egyik síkja a bizottság munkájának. E mellett vizsgálni kívánják az egyszer Tarlós István által is felemlített, mindenkori főpolgármesteri és azok helyetteseinek a felelősségét, valamint a köz- és szakpolitikai nyomásgyakorlás, illetve felelőtlenség felderítését is. Erre példaként hozta fel a Biodóm esetét, amivel kapcsolatban három kérdésre sem tudott választ adni az előző városvezetés: mennyibe fog kerülni, mikor fog megtérülni és hogyan lehet befejezni a gigantikus fiaskót. 

Önkéntelenül is felvetődik a kérdés, hogy miért maradt ki a vizsgálandó témák közül az egyik legnagyobb össz-politikai gazdasági lojalitás vitáját kiváltó Margit híd felújítása. Havasi Gábor, a vizsgálóbizottság elnöke a konkrét okot nem tudta megmondani, mivel az általa vezetett bizottság a frakciók által javasolt és elfogadott témákban indít vizsgálatot – ebből a konszenzusból pedig kimaradt a legutóbb 2016-ban, a tervezett ötmilliárd helyett 32 milliárdból megvalósult Margit híd felújítása.