Nem fog tudni átállni az EU a többségi döntéshozatalra

HírKlikk 2021. június 10. 18:55 2021. jún. 10. 18:55

A Liberation úgy látja, hogy lehetetlen átállni a többségi döntéshozatal rendjére az uniós külpolitikában. Érdekes a francia lap okfejtése.

A többségi döntéshozatali rendre való átállás csak ráerősít a geopolitikában meglévő belső ellentétekre. Hiszen a vita kiváltó okai azok a vétók voltak, amiket Orbán Viktor alkalmazott Kína, illetve Izrael ügyében, viszont, hogy a jövőben ilyesmi ne fordulhasson elő, ahhoz módosítani kellene az alapszerződéseket – írja a Liberation. Aligha kétséges, hogy ezt Budapest és a keleti tagok többsége elutasítaná. Meg lehetne csinálni, hogy Schengen mintájára, szűkebb körben alakítanák ki az együttműködést, de ez nem az az unió volna, amilyennek feltünteti magát a nemzetközi porondon. 

Azon kívül egyáltalán nem biztos, hogy túlzottan sok tagállam csatlakozik az új lehetőséghez. Németország persze elfogadná, de a franciák már egyáltalán nem, mégpedig jó okkal. Hiszen a brit kilépés óta Párizs az egyetlen, amelynek van valamiféle globális képe, amely védeni kívánja érdekeit a világban, és fel tud mutatni olyan hadsereget, amely nagyjából kiérdemli ezt az elnevezést. Ezért azután nem szeretné, ha külpolitikai ügyekben leszavaznák, ám utána kénytelen volna kiállni olyan döntések mellett, amelyekkel nem ért egyet, ideértve azok katonai következményeit is. Itt az lehetne a kiút a franciák számára, ha az EU-ban is létrejönne egyfajta Biztonsági Tanács – írta a lap.

Forrás: Hírklikk