Nem kell tartani attól, hogy a madárinfluenza nálunk átterjed emberre 

NVZS 2024. április 7. 07:00 2024. ápr. 7. 07:00

„Senkinek nem kell attól félni, hogy a madárinfluenza fenyegetné az egészségét, vagy az életét, nem kell veszélytől tartani” – erősítette meg a Hírklikknek az infektológus Pusztai Erzsébet. Azzal az immár a magyar sajtóban is megjelent hírrel kapcsolatban kerestük meg, miszerint az Egyesült Államokban madárinfluenzát észleltek olyan személynél, aki fertőzött szarvasmarhával érintkezett.

Elsőként kedden este a Világgazdaság számolt be idehaza – a The Washinton Post cikke alapján – arról, hogy egy texasi embert madárinfluenzával kezelnek. Az ő esete a második, amit egy rendkívül virulens vírus okoz, amely az elmúlt hetekben öt amerikai államban terjedt el tejelő tehenek között. A szemgyulladásos tünetet produkáló személy közvetlenül érintkezett olyan tejelő szarvasmarhákkal, amelyek feltehetően madárinfluenzával fertőződtek meg korábban – közölték helyi illetékesek. A szövetségi tisztviselők azt mondták, hogy a fertőzés nem változtat a madárinfluenza humánegészségügyi kockázatértékelésén az Egyesült Államok lakosságára nézve, amelyet alacsonynak tartanak.

Ezzel együtt is, az eset – számolt be róla a lap – riasztotta a járványszakértőket, akik a legrosszabb forgatókönyvet figyelik: a kórokozó emberről emberre történő átvitelét. Ez valójában igen ritkán fordult elő világszerte, és jellemzően az állatokkal foglalkozó családtagok körében.

A Házipatika idézi egy szakértő véleményét az ügyben: Louise Moncla, a Pennsylvaniai Egyetem állatorvosi karának biológusa az AFP hírügynökségnek arról beszélt, hogy a 2023-as évben hárman is meghaltak világszerte madárinfluenza következtében, köztük egy 9 éves gyermek Kambodzsában. A kórokozó Észak-Amerikában és Európában terjedő típusa kapcsán azonban eddig csupán enyhe emberi megbetegedéseket regisztráltak. Moncla szerint jelenleg nincs okunk attól tartani, hogy a főként vadmadarak által terjesztett vírus jelentős közegészségügyi veszélyt idézne elő. 

Azt már megszoktuk, hogy időről-időre azt olvassuk, itt meg ott felütötte a fejét a madárinfluenza-járvány a baromfiállományon belül. Viszont most ennél súlyosabbnak látszó hírek érkeztek az USA-ból. Mintha mutálódna a madárinfluenza, amely már – elszórt esetekben – átterjedt emlősökre, sőt emberekre is. De kell-e félnünk Magyarországon? Egyelőre az látszik, hogy nemigen, de – pestiesen szólva – láttunk már karón varjút. Biztos, ami biztos, egy hazai szakemberhez fordultunk. Pusztai Erzsébet, korábbi egészségügyi államtitkár, infektológus véleménye mindenesetre megnyugtatóan hangzik.

A részletek ismerete nélkül nemigen lehet különösebben megállapítani és mondani bármit is – kezdte fejtegetését, megjegyezve, hogy egyedi esetek időnként előfordulnak. Az pedig, hogy most egy ember megkapta egy tehéntől, még nem jelenti azt, hogy ilyen módon terjedni fog a vírus. Egyedi esetekből nem lehet következtetéseket levonni – szögezte le. De még ha más országokban előfordul, akkor is számos kérdés merül fel, amikre tudni kellene a választ ahhoz, hogy következtetéseket vonhassunk le. Példaként említette, hogy nem ismerjük a körülményeket, beleértve az életkörülményeket, nem tudjuk, a megbetegedettnek milyen egyéb betegségei voltak stb. 

De ezzel együtt is meggyőződése, hogy mindennek nincs jelentősége, senkinek nem kell attól félni, hogy a vírus fenyegetné az egészségét vagy az életét. Felvetésünkre arra is kitért, hogy időről-időre sajnos nálunk is előfordul a madárinfluenza. A költözőmadarak ugyanis akár a zárt tenyésztelepekre is behordják a vírust. Ez ugyan súlyos anyagi problémát okoz a gazdáknak, de nem jelenti azt, hogy veszélyes lenne a lakosságra nézve – szögezte le a szakember.

Mi is az a madárinfluenza?

A madárinfluenza vírusos megbetegedés, amelyet valamely, a madarak szervezetéhez alkalmazkodott influenzavírus okoz, s ami nem csak madarakat betegíthet meg – olvasható a Wikipédián. Az emberre legveszélyesebb változatának a HPAI (angolul highly pathogenic avian influenza, azaz „magas patogenitású madárinfluenza”) 1997-ben azonosított H5N1 törzseit tartják, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy lehetséges világjárvány forrásának nevezett. A H5N1 a vadon élő madárfajokat és a házi baromfifajokat egyaránt képes megbetegíteni, s egyelőre csak néhány eset ismert, amikor emberről emberre terjedt.