Nem muszáj tűrnünk a trollok névtelen mocskolódását

Föld S. Péter 2020. június 27. 12:24 2020. jún. 27. 12:24

Számos jó tulajdonsága – például közösségteremtő ereje – mellett a Facebooknak hátulütői is vannak. Elsősorban a névtelenség mögé bújó trollok, akik között sok az uszító és a gyűlöletkeltő. És bár le tudjuk tiltani őket, megszabadulni tőlük nem könnyű, mert újonnan kreált profillal akárhányszor felbukkanhatnak. Dr. Novák Hunor gyermekorvos megelégelte a névtelen fenyegetőket és lépett ellenük.

A gyermekorvost, amint arról a 168 óra írása nyomán, Hírklikk is beszámolt, felakasztással és nyilvános agyonveréssel fenyegették. Ebből lett elege, és ügyvéden keresztül arra szólította fel a névtelen bátrakat, hogy kérjenek bocsánatot, kártérítésként pedig egy kisebb összeggel támogassák valamelyik gyermekkórházat. Az érintettek erre nem voltak hajlandók, mire a doktor úr a rendőrséghez fordult, akik kikérik a Facebooktól a két kommentelő adatait. Amint ez megérkezik, eljárás kezdődik ellenük, becsületértésért és rágalmazásért.

Csepp a tengerben amiről írtunk, valójában a legtöbbünknek oka volna hasonlóképpen eljárni, Mert, különösen azok, akik közéleti, ne adj isten, politikai témákkal foglalkoznak, úgyszólván napi rendszerességgel szembesülnek a trollok támadásaival. Ez hol burkot fenyegetés, máskor, mint legutóbb Bálint gazda halála kapcsán, gyomorforgató, gusztustalan megjegyzések formájában jelenik meg.

Érdemes volna többeknek lépniük az uszítók ellen, még mielőtt a Facebook szalonképtelen, mocskos tereppé válna a normális emberek számára.