Nem vicc: Semjén retteg a menekült-lakóparkoktól

Harkai Péter 2021. március 16. 17:30 2021. márc. 16. 17:30

Más okát nem látjuk annak, az általa benyújtott törvénymódosítási tervezetnek, amivel a tömeges migráció veszélye miatt kivenné az önkormányzatok kezéből a településrendezési jogokat. Égető problémáról van szó, főként most, amikor a határok lezárva – kommentálta megkeresésünkre a semjéni lépést Pulai András.

A törvényjavaslat lehetővé tenné a kormány számára, hogy az önkormányzat akaratával szembemenve, átminősítsen területeket, akár zöldterületeken is beruházásokat valósíthasson meg, valamint megvonná azt a jogot az önkormányzatoktól, hogy saját területükön meghatározzák a rendezési tervet, és ezen belül az építési szabályokat.

Semjén Zsolt mindezt a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel indokolta, márpedig amit Semjén a parlament elé visz, azt a miniszterelnök magyar hangjaként teszi és kétség nem fér hozzá, az országgyűlés azonnal el is fogadja. Nem lesz ez másként a mostani törvénymódosítási tervezettel sem, ami olyan helyzet elé állíthatja az önkormányzatokat, amit senki sem gondolt volna – megtiltják a helyi építési koncepciók önrendelkezési jogát. Márpedig ki tudná jobban, hogy mit kell és mit nem létrehozni az adott településeken, városokban, ha nem a lokális közösség?

Bármennyire is abszurd s egyben brutális az újabb övön aluli ütés a kormány részéről, megpróbáltuk teoretikusan elvonatkoztatni az egyértelműen autokrata szándékot a semjéni üdvözlettől. Ehhez kértük Pulai András szakmai véleményét: létezik-e ma Magyarországon migrációs válság? 

„Most, hogy a határok minden irányban lezárva, nem világos, hogy pontosan milyen migrációs veszélyről beszél Semjén Zsolt. Nincs menekültkérdés ma Magyarországon, bár a jelek szerint igény volna rá” – válaszolt kérdésünkre a Publicus Intézet vezetője. Ez utóbbi megállapítás ráadásul nem csak a hajdani viccet idézi: miután a járványügyi helyzet katasztrofális kezelése, az ennek nyomán előálló gazdasági és szociális helyzet kikényszeríti régi-új ellenségképek kreálását. Ilyenkor a „szegény politikusok és tanácsadóik” hova nyúlhatnának máshova, mint a jól bevált receptekhez, ami egykoron talán működött. Ma már ezt a tételt igazolni több mint bravúr lenne, még ha a riogatás is a cél.

Az viszont több mint riogatás, hogy törvényjavaslat, illetve módosítás is születik a migránsveszély apropóján és ez a tervezet olyan béklyót köt az önkormányzatokra, amit utoljára talán a hajdani tanácsrendszer követelt meg. Amennyiben életbe lép, az újkori Magyarország egyik alapértékét, a szabad önrendelkezés jogát tapossa el. Hogy ennek mélyebb és vésztjóslóbb okai is lehetnek, mint a szimpla és groteszk menekültáradat veszélye, azt az ismert közvélemény-kutató szakmai véleménye is alátámasztja. Lassan egy évtizedes trend – emlékeztetett –, hogy az önkormányzatok jogait és lehetőségeit folyamatosan elvonja a központi kormányzat. „Ez az Orbán-kormánynak egy jól körvonalazható projektje”. Pulai szerint mindez már a 2022-es politikai meccsre való bemelegítés közvetlenül a pályára lépés előtt.  

Arra felvetésre, hogy mindebből az agresszív törvénykezési csapdából egy kormányváltást követően ki lehet-e evickélni, az elemző egyértelműen igennel válaszol, de a módja és az időtartama több mint kérdéses. Az mindenesetre meggyőződése, hogy az ellenzék már készül egy nagy közös kormányprogrammal, aminek lesz egy olyan eleme is, ami az önkormányzatok jogköreinek helyreállítását célozza. Ezt segíti ráadásul, hogy mióta vegyes vezetésű lett sok helyen az önkormányzat, Orbán Viktor „már nem tud olyan pontosan célozni”. 

Arra a teoretikus felvetésre, hogy ha egy másodpercre komolyan vesszük Semjén államférfiúi aggodalmát, hol érhető tetten a migránsveszély és az önkormányzati településfejlesztés közti kapcsolat, Pulai András stílszerű választ adott. Feltehetően azt kívánják ezzel megakadályozni, hogy az önkormányzatok tömeges migránslakópark építkezésébe kezdhessenek. Természetesen van minderre egy sajnálatosan jóval életszerűbb és cinikusabb válasz is. Szinte napi tapasztalat, hogy a NER nyújtogatja a csápjait az ingatlanpiac megszerezhető területeiért és biztos található nem kevés jó fekvésű ingatlan, építési terület Budapesten is, vidéken is, amit még a választások előtt megszerezhetnek a NER minél hosszabb virágzására. „Megadják maguknak a lehetőséget, hogy lakóparkokat húzhassanak fel, de olyanokat, amikkel az ország is jól jár, hiszen nem migránsok költöznek bele”.  

Az iróniát némileg elengedve a cseppet sem ironikus témától, felvetettük azt a kérdést, hogy a Publicus Intézet elemzése(i) szerint volt-e valaha valódi migránsveszély és ebből fakadó válsághelyzet Magyarországon, amiből hat éve él a kormány? Pulai András a tényekhez visszatérve válaszolta meg, hogy 2015-’16-ban, amikor néhány százezer menekült keresztülment az országon, tapasztalható volt a migránskérdés – persze nem függetlenül a ráültetett propagandától. De még akkor sem tudott bekerülni az országot érintő problémák top 3-as jegyzésébe – ez mára már a 10. helyezés alá csúszott: „Bizonyára lesznek ezzel ismét próbálkozások, ha elfogy az ellenségképre tartalékolt muníció, de én nagyon meglepődnék, ha bárki valós veszélyt látna mindebben a járványhelyzet kezelése és az egészségügy helyzet katasztrofális tapasztalatait követően” – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója.