Nem vicc

Sebes György 2021. április 16. 15:55 2021. ápr. 16. 15:55

Ha a futball Európa-bajnokság budapesti mérkőzésein telt ház lehet, az azt is jelenti, hogy annyira javul a járványhelyzet. Akkor viszont felmerülhet az a kérdés is, hogy szüksége van-e még a kormánynak a rendkívüli felhatalmazásra.

Mostanában nem nagyon születnek újabb pesti viccek. Meglehet, járvány idején igazából senkinek sincs kedve tréfálkozni. De persze az is elképzelhető, hogy a bezártság, a kapcsolatok hiánya miatt nem terjednek széles körben a mégiscsak előforduló anekdoták. Ugyanakkor az is feltűnő, hogy a régi, közkeletű, gyakran idézett – úgynevezett – alapviccek mennyi jelenlegi esetre érvényesek. Igaz, e történetek miatt meg sokszor senkinek sincs kedve viccelni.

Itt van például az, amikor Kohn a pályaudvaron megszomjazik és odamegy egy ital-automatához. Bedob egy dollárt, megnyomja a megfelelő gombot, semmi sem történik. Bedob még egyet, ugyanaz az eredmény. Megismétli harmadszor, még mindig szomjazhat. – Ügyes – mondja erre -, nagyon ügyes. 

Hogy ez miről jutott eszembe? Természetesen arról, hogy a mostani tervek szerint Budapest lesz az egyetlen város, ahol telt házas stadionban játszhatják a futball Európa-bajnokság mérkőzéseit júniusban. Orbán Viktor éppen legfrissebb péntek reggeli rádiószózatában erősítette meg, hogy a kezdésre – a nyitó találkozó időpontja június 11 – Magyarországon megduplázódik az eddig beoltottak száma. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy addigra „kint leszünk a vízből”. Bizonyára nem arra gondolt, hogy már véget ér a másik nagy budapesti rendezvény, az úszó Európa-bajnokság – azt május 11 és 24 között még nézők nélkül tartják –, hanem arra, hogy a járványhelyzet gyökeresen megváltozik, vagyis javul. 

Bár úgy lenne! Semmit sem akarhatunk jobban, mint ezt. Persze ilyenkor felmerül rengeteg kérdés. Például az is, hogy ezek után lehet-e szükség arra a rendkívüli felhatalmazásra, amelyet – legutóbb már csak – a kormánypárti kétharmad szavazott meg a kormánynak. Mert arról egyelőre szó sincs, hogy a miniszterelnök úgy ítélné meg a helyzetet, hogy immár vissza lehet térni a régi életünkhöz. Már legalábbis ami a különleges felhatalmazási törvény felfüggesztésében/visszavonásában öltene testet. 

A jelek szerint annyira nem állunk még jól. Ez egyébként Orbán Viktor és a nemzeti együttműködés rendszere szempontjából teljesen érthető. A jelenlegi állapot ugyanis a lehető legkényelmesebb a hatalom számára. Ülést tart a kormány, még gyakrabban az operatív törzs – természetesen az is a miniszterelnök vezetésével – és tartalommal töltik meg a felhatalmazás révén nekik juttatott kereteket. Ha akarják, azt mondják, kicsit lehet nyitni, például teraszokat, vagy általános iskolákat. De azért arra is figyelmeztetnek, hogy a szigor még érvényes, senki ne hágja át az általuk felállított szabályokat. Hiába hal meg most már hosszú ideje naponta kétszáznál több ember, az intézkedéseket nem ahhoz szabják. Hanem az oltásokhoz, abban pedig láthatóan jól állunk. Az nem számít, hogy sokan még csak az első vakcinát kapták meg és így a védettség erősen kétséges, ahhoz kell igazodni, ami a propaganda szempontjából jól eladható. 

Ügyes – mondaná erre Kohn, ha nem tartana attól, hogy így a baloldal fegyverhordozójának és oltásellenesnek bélyegzik. Inkább csendben marad és megpróbál jegyet szerezni valamelyik júniusi meccsre a Puskás Arénába. Egyúttal reménykedik, hogy nem történik valami nagyobb baj, vagy egyszerűen csak malőr, ami miatt hirtelen majd azt állítják, hogy vissza az egész, mégsem lehet telt ház. Mert persze ez is benne van a pakliban, a járvány és az operatív törzs útjai kifürkészhetetlenek. Mintha az egész azon múlna, mit álmodik meg rövid – mint ismert, alig négy órás – alvása közben a miniszterelnök. 

Az ellenzéki összefogás mindazonáltal kihasználhatná az alkalmat. Ki tudja, mi történik még augusztusig, az előválasztás tervezett kezdetéig. De ha júniusban – ezek szerint – olyan kedvező lesz a járványhelyzet, hogy megtelhet a stadion is, akár előre is hozhatnák a voksolást. Igaz, az előkészületek még nem tartanak ott, de a júniusi meccsekig két hónap hátra van. Akár fel is gyorsíthatnák a menetet, mert ha valóban kinyílik az ország és „kint leszünk a vízből”, akkor az talán ígéretes körülményeket kínálhat az ellenzéknek is. Az eseményt lebonyolító Civil Választási Bizottság feltehetően nem ellenezne egy ilyen megoldást. 

Orbán Viktor szimbolikusnak nevezte a kávéházak, éttermek teraszainak közelgő nyitását. És valóban, a kis lépések azt a reményt erősítik, hogy nem tart már sokáig az a rendkívüli állapot, amelyben több mint egy éve élünk. Meglehet, az sem törvényszerű, hogy ebből a helyzetből csakis és kizárólag a hatalmon levők és csatlósaik húzzanak hasznot. 

Csak fel kellene ébredni és nem arra várni, hogy az italautomata ügyesen elnyelje az összes pénzünket. Ez pedig nem vicc.