Nemes Gábor: a spanyol kormány nem bízik Magyarországban

HírKlikk 2024. október 10. 17:25 2024. okt. 10. 17:25

A spanyol kormány megakadályozta, hogy egy olyan magyar cég, amelynek erőteljes állami háttere van, megvásárolja a nagy spanyol vonatgyártó céget, a Talgot – hangzott el a KlikkTV Tíz című műsorában, amelyben Nemes Gábor újságíró Barcelonából beszélgetett Bolgár Györggyel. A spanyol kormány többi közt nemzetbiztonsági okokra hivatkozott. Ez talán még kínosabban érintheti Orbán Viktort, mint az, hogy a VOX, a spanyol nacionalista jobboldali párt beismerte: magyar hitellel csinálta végig a választási kampányát. 

A jogi alapja megvan az elutasításnak, hasonló, mint amit Magyarországon is hoztak a Covid alatt rendkívüli intézkedéssel – mondta Nemes Gábor. A pandémia alatt rengeteg cég piaci értéke leesett. Akkor a magyar állam, hogy megakadályozza ezeknek az elkótyavetyélését, hogy olyanok vegyék át, akiknek esetleg valamiért nem kívánatos a jelenléte, és azért, hogy megmentsék a bajba jutottakat, egy olyan, ma is érvényben lévő jogszabályt alkotott, amely szerint a kormány mindenfajta egyéb nemzetbiztonsági és gazdaságilag fontos szempontokat figyelembe véve, megakadályozhatja a vásárlást – magyarázta.  

Szerinte a szocialista spanyol kormány Moszkva miatt fél magyar kézbe adni a vonatgyártó céget, mert nem hiszik el, hogy az adás-vétel mögött Magyarország áll. Ráadásul az összes magyar cégnek a tulajdonosi háttere nagyon nehezen felismerhető Spanyolországból, ezért rengeteg az olyan feltételezés, hogy a cégek mögött valaki más áll. Valószínű, hogy így gondolnak minden más országra is, de a magyarokra fokozottan. 

De a vonatgyártó cégnél van egy stratégiailag fontos dolog: a legmodernebb, nagy sebességű vonatokat gyártja, amelyek még nyomtávot is tudnak váltani menet közben, mert állítható a vonat kerekei közti távolság – folytatta elemzését Nemes Gábor. Erre nagy szüksége lenne Oroszországnak, de még Ukrajnának is. Ha Ukrajnát újjáépítik akkor alapvető szempont lesz a vasútvonalak európai nyomtávra átállításánál. Egyértelmű, hogy a NATO és EU tagállamai közül egyik sem látná szívesen orosz kézben a spanyol vállalatot. 

Emellett mindenki Magyarország jelenlegi politikájából, vezetéséből és jelenlegi Ukrajna-politikájából indul ki, emiatt nem úgy néz ki, hogy mi Ukrajnának a legnagyobb segítői lennénk – tette hozzá Nemes Gábor, aki szerint volt egy cseh társaság is, amely jelentkezett vevőként, de nekik nem volt elég forrásuk. Miközben a spanyol cégnek jók a termékei, a finanszírozásba az állam nem akar beszállni. De potenciális vevőnek csak Magyarország jelentkezett, viszont nagyon rossz a reputációnk. A maga valójában az országunk nem nyújt bizalomgerjesztő képet a spanyol kormány számára – mutatott rá a kialakult helyzetre Nemes Gábor.

A KlikkTV teljes adását itt nézhetik meg. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom