Németországban is a magyarországi Sinopharm-zsarolásról írnak

HírKlikk 2021. március 2. 11:00 2021. márc. 2. 11:00

Orbán Viktor saját hatáskörben, az unióban egyedül az EU-ban nem engedélyezett vakcinákat rendelt Oroszországból és Kínából, mert azt mondja, az uniós szállítások túl lassúak. Most pedig a kínai oltóanyagot nagy nyomással adják be idősebbeknek, holott erre a korcsoportra alig tesztelték – írta honlapján az NTV német hírtelevízió. Beszámol arról is, hogy a magyarokat azzal fenyegetik, ha nem fogadják el a kínai vakcinát, akkor ki tudja, mikor kerülnek majd sorra, s mikor kapnak egyáltalán oltást.

Az NTV egy Gábor nevű, 90 évnél idősebb férfit idézett, aki hónapokig nem hagyta el a lakását, és végül hosszas huzavona után kapott egy időpontot az első oltásra. A helyszínen az orvos közölte: kínai Sinopharm vakcina van. Gábor gondolkodóba esett, sokan figyelmeztették a hatásosság vitatott voltára, de – amint mondja – az orvos megfenyegette, „Ha nem fogadja el ezt a vakcinát, azt bejegyezzük a beteglapjára”, és ha később elkapja a fertőzést, az orvos nem fogja kezelni. Újabb időpontot belátható időn belül biztos nem fog kapni, ha egyáltalán kap még – tette hozzá az orvos.

Nem világos, hogy az orvos központi utasítást követ-e. A közösségi oldalakon azonban egyre gyakoribbak az ilyen történetek, és az esetleges későbbi lehetőség bizonytalan volta sokakat rábír a vakcina elfogadására. Magyarország szerda óta az első uniós tagállam, amely nagy offenzívával olt a kínai BBIBP-CorV vakcinával. Orbán ötmillió adagot rendelt a Sinopharmtól, ez kétszeres oltás esetén a lakosság mintegy negyede számára elegendő. Ebből 550 ezer adag már megérkezett, a többi a kormány szerint a következő hónapokban jön majd.

Magyarországon eddig a lakosság mintegy hat százalékát oltották be, többnyire a már engedélyezett vakcinákkal. Az uniós megrendelésekből Magyarországnak 9,8 millió ember számára elegendő oltóanyag áll rendelkezésére. Ezek szállítását Orbán azonban folyamatosan bírálja azzal, hogy lassú. Ezért az orosz Szputnyik V vakcinából is rendelt kétmillió adagot.

A kínai oltóanyag adatai nem átláthatók,  Sinopharm vakcináját egyelőre Peking is csak vészhelyzetre hivatkozva, ideiglenesen engedélyezte, és a döntő III. fázis kísérleteiről a Sinopharm mindössze egy sajtóközleményben szólt, adatokat nem közölt. Ráadásul Kínában más a stratégia, ott a fiatalabbak élveznek előnyt, részben ezért is a 60-on felüli korosztályban alig tesztelték a vakcinát.

Magyarország szintén a vészhelyzete hivatkozva engedélyezte a kínai oltóanyagot. Új kritériumokat dolgozott ki az engedély megadására, és ezek megléte esetén Szijjártó Péter külügyminiszter mondja ki a döntő szót. Emellett a hivatalos közlés szerint egy adag Sinopharm vakcina tízezer forintba kerül, vagyis kétszer annyiba, mint a Pfizer/BioNTech EU által kialkudott ára, de egyes híradások szerint a Sinopharm ennél jóval drágább is lehet. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint a járvány által eddig okozott gazdasági károk fényében az ár másodlagos tényező.

Európa-politikusok – köztük a német Reinhard Bütikofer és mások – azonban úgy vélik, hogy Orbán magatartását, mint annyi más esetben „inkább geopolitikai megfontolások vezérlik”. Ám már a kínai vakcina érkezése előtt sem hagytak választást a magyaroknak a vakcinák terén. Aki be akarja magát oltatni, annak regisztrálnia kell, aztán értesíti a háziorvosa, aki az előírt kontingensek alapján eldönti, ki milyen oltást kap. Nem is feltétlenül a háziorvos dönt, mert a lakhely szerinti kerületi rendelés az illetékes. A kormány azt hangsúlyozza, hogy az oltás a rendelkezésre álló vakcinával történik.

Az érkező sok kínai vakcina felülírja a már korábban tett ajánlásokat is – olvasható a cikkben. Egy 82 éves nőt idéz, akinek már volt időpontja egy Pfizer oltásra, de amikor elment, az orvos csak a Sinopharmot kínálta fel; a másik lehetősége az elutasítás lett volna, és az azzal járó beláthatatlan következmények. A fenyegetés a cikk elején idézett Gábornál sem tévesztett célt: hagyta, hogy beoltsák a korosztálya számára nem tesztelt Sinopharm BBIBP-CorV vakcinával – írta a szerző.

Forrás: Hírklikk