Nemzeti konzultáció: kínos ötlettelenséget sugall az egész

HírKlikk 2020. február 14. 13:45 2020. feb. 14. 13:45

Márciustól indítja el újabb nemzeti konzultációját a kormány. Gulyás Gergely miniszter szerint, egyelőre csak a konzultáció témaköreiről döntöttek.

Példaként mondta: a gyöngyöspatai ügy kapcsán kérdésként vetődik fel, segítség-e, ha a kártérítés az adott közösség békéjét bontja meg. Vagy jár-e annak az összeg, akinek tucatnyi igazolatlan napja volt az iskolában. A kormány az európai követelmények közül, meg kíván felelni azoknak, amelyek az emberi méltóságot szolgálják és a józan ésszel összeegyeztethetők. Szerinte viszont nem tartozik ide, hogy Magyarországnak évi 8 milliárd forintnyi fizetési kötelezettsége származzon abból, hogy három vagy négy négyzetméternyi hely jut-e egy fogvatartottnak.

 – Ez a mostani nemzeti konzultáció is bizonyítja, hogy mennyire nélkülözi a Fidesz kommunikációs és politikai eszköztára az innovációt – mondta a Népszavának Krekó Péter. A Political Capital vezetője – a Fidesz néhai kampánytanácsadójára utalva – azt mondta: amit most látunk a párttól, „az a régi jó finkelsteini recept, bár inkább annak egy Finkelstein-béta verziója, vagyis a népszerűségvesztésre reagálva, kezdődik a népszerű ellenségek keresése és ezek támadása”. Az elemző ugyanakkor csodálkozna, ha mostani, sokadik konzultáció hatása ugyanaz lenne, mint a kezdetekben.

– Meglepne, ha a legelkötelezettebb fideszeseken túl, bárkit megmozgatna. Összességében kínos ötlettelenséget sugall az egész – mondta Krekó Péter. A konzultáció témái ugyanakkor jól jelzik a Fidesz radikalizálódását: kormányon lévő pártok ritkán szoktak jogerős bírósági ítéletek ellen uszítani és ilyen nyíltan egy kisebbség ellen hangulatot kelteni. – Ez a legveszélyesebb eleme a mostani akciónak, mindenféle önbíráskodó csoportok, Gárda-utódszervezetek narratíváját erősíti. Az államszervezet működésére is komoly negatív hatása lehet. Ez a Fidesz eddigi egyik legfelelőtlenebb lépése – mondta Krekó Péter a Népszavának.

Forrás: Népszava