Nemzeti konzultációt indít Komjáthi Imre

HírKlikk 2021. április 21. 10:48 2021. ápr. 21. 10:48

„Nemzeti konzultációt” hirdetett Komjáthi Imre az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden: megkérte a minimálbéren dolgozókat, írják meg a Facebook-oldalára, egyetértenek-e a szocialisták javaslatával a minimálbér adómentességéről.

„Egyetértenek-e a Magyar Szocialista Párt javaslatával, hogy legyen a minimálbér adómentes, és kapjanak évi 300 000 forintot pluszban?” – tette fel a kérdést az MSZP elnökhelyettese.

„Bennünk megvan a politikai akarat arra, mi most benyújtottuk ezt” a Parlamentnek, és „várjuk a 133 ’bátor embert’, hogy ezt szavazza meg, mert ez jó az embereknek” – mondta Komjáthi.

Azt mondta: a szocialisták ennél tovább mennek: a minimálbér adómentességét eredményező adójóváírást kiterjesztenék a 321 000 forintos mediánbérig, tehát „még ott is jelentős pluszt kapnának a dolgozók”.

Hangsúlyozta: ezzel a javaslattal úgy lehetne bért emelni, hogy ez a munkáltatóknak, vállalkozóknak nem kerülne többe. A javaslat a szakszervezetek világából is jött: a Magyar Szakszervezeti Szövetség szorgalmazta többször is a minimálbér-tárgyalások alatt.

Elárulta: „egy boldog szocialista” ül a stúdióban, mert a minimálbér adómentessége az MSZP múlt héten bejelentett kormányváltó és korszakváltó előválasztási programjának egyik legfontosabb eleme, de a dolgozói szegénység megszüntetésének hosszú távon is rendkívül fontos lépése.

„Ez egy ízig-vérig baloldali és szocialista program” – jelentette ki pártja programjáról az elnökhelyettes, olyan további programelemeket idézve, mint „munkát, tisztességes béreket”; a párt által a járvány kezdete óta folyamatosan követelt kilenc hónapos álláskeresési járadék, és a szakszervezetek megerősítése, hiszen „rendkívül fontos”, hogy a munkavállalókat meg tudják védeni az „agyontúlóráztatástól”.

„A járvány kezdete óta folyamatosan ezt mondtuk, hogy több pénzt az embereknek: legyen miből költeniük” – mondta Komjáthi.

Mint megjegyezte, a minimálbér adómentessé tételére van is forrás: a szocialisták számításai szerint 250- 300 milliárd forintból „meg lehetne csinálni”. A kormány ennél többet, 500 milliárdot költött a Mathias Corvinus Collegium Alapítványra, és további pénzeket vadászati kiállításra, MotoGP pályára és egyebekre.

„Milyen boldog békeidők voltak, amikor csak stadionozni tudtak az ellenzéki képviselők!” – jegyezte meg. „Most már tucatjával tudjuk sorolni, hogy mit nem kellene megépíteni, és helyette ezt a pénzt odaadni az embereknek!”

Arra a felvetésre, vajon összeszámolják-e az együttműködő ellenzék pártjai a külön-külön tett javaslataik forrásigényét, Komjáthi azt felelte: nagyon sok mindenben ugyanarról beszélnek.

„Lehet, hogy a megközelítés más, de abban egyetértünk, hogy több pénzhez kell juttatni az embereket. Abban egyetértünk, hogy rendbe kell rakni az adórendszert” – mondta, reményét fejezve ki, hogy a közös ellenzéki programban az MSZP programjának jelentős része szerepel majd, hiszen az „az emberekről szól”.

Az elnökhelyettest egyébként a beszélgetés kezdetén a műsorvezető „az ’oltásellenes ellenzék’ egyik képviselőjeként” aposztrofálta. Komjáthi vette a lapot és „jelentkezett”, majd elmondta: első pillanattól kezdve azt képviselte: azzal oltatja be magát, amit a háziorvosa javasol, mert benne „maximálisan megbízik”. „Felhívott, hogy Szputnyik – akkor hajrá!” – árulta el.

Azt mondta, az ellenzéket oltásellenességgel vádoló kormánykampány abszolút ellenszere a nyilvánosság lehet, hiszen az ellenzékiek nyilatkozataiból, megnyilvánulásaiból látható: nem oltásellenesek.

„Ilyen szinten nem lehet hülyének nézni az embereket” – utalt a kormányra, hozzátéve: azt a fajta elbizonytalanítást, amit a kormány hosszú hónapokon keresztül művel, nem lehet szó nélkül hagyni.

Forrás: Hírklikk