Nemzetközi sajtó: Deutsch nem először nácizta le azt, akivel nem ért egyet

HírKlikk 2021. augusztus 3. 19:20 2021. aug. 3. 19:20

A „pedofil-törvénynek” nevezett homofób magyar jogszabály ellen tiltakozó Forma I pilótákkal változatlanul széles körben foglalkozik a nemzetközi sajtó, amelynek Deutsch Tamás sajátságos hasonlata sem kerülte el a figyelmét. Idézik Hamiltont is, aki semmit nem bánt meg, s Vettelt, akit nem érdekel a büntetése.

Az osztrák jobboldali bulvárlap, a  Kronen Zeitung arra mutatott rá, hogy Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője náci hasonlattal sértette meg Sebastian Vettelt. A kormányzó Fidesz politikusa egy Vettelt szivárványszínű pólóban ábrázoló képet, és mellette egy náci felvonulásról készült fotót tett ki a közösségi oldalra. Deutsch, aki egyben az MTK budapesti klub elnöke is, arra reagált, hogy Vettel öltözetével és szóban is tiltakozott a vitatott magyar törvény ellen. A Deutsch által közzétett fotó az 1936-os berlini olimpián készült. 

A lap emlékeztetett arra, hogy Deutsch Tamás az uniós költségvetésről szóló vitában Manfred Webert, az Európai Parlament Európai Néppárt frakciójának vezetőjét sértette meg azzal, hogy a nácikhoz hasonlította. Ám emiatt nem zárták ki a frakcióból a magyar politikust.  

Rtl.de és a Motorsport is foglalkozik a magyar futam „mellékszálával”. Beszámolnak arról, hogy Vettel megrovásban részesült, mert a magyar himnusz alatt is a szivárványszínű pólóját viselte. Ugyanakkor több más pilóta sem a himnuszhoz előírt versenyöltözetben jelent meg, és ezért szintén megrovást kapott. Michael Masi, a futam igazgatója hangsúlyozta: a versenyzők véleményt nyilváníthatnak a futam előtt, de a rendező ország himnuszát tiszteletben kell tartani. 

Vettelt a dolog nemigen érdekli. Már a meghallgatás előtt kijelentette, „Örülök, ha diszkvalifikálnak, és örülök, ha azt tehetik velem, amit akarnak. Nekem ez teljesen mindegy, és újra ezt tenném” – mondta a Sky televízióban. Hozzátette: fellépése csupán a támogatás apró jele, és szomorú, hogy ez problémát jelent. Lewis Hamilton hétszeres világbajnok ugyancsak a Sky tévének úgy nyilatkozott: a hangos kifütyülést biztatásként értékelte, és jól esett neki.