Netanjahu a sikeres hadúr képében kíván tetszelegni

HírKlikk 2024. szeptember 20. 18:35 2024. szept. 20. 18:35

Magyarország fenyegetett helyzetbe került, mert feltehető, hogy részben felelős a libanoni robbantás-sorozatokért, és ezért a Hezbollah bosszút akarhat állni – fejtette ki Erich Schmidt-Eenboom, a titkosszolgálatok szakértője, békekutató, a Békepolitikai Kutatóintézet (Forschungsinstitut für Friedenspolitik ) elnöke az MDR német szászországi közszolgálati műsorszórónak.

Neves amerikai szakértők szerint bizonyosnak tekinthető, hogy a csipogók felrobbanásáért Izrael a felelős. Az amerikai lapok szerint Izrael tájékoztatta is előre az amerikai kormányt.

Az MDR szerint mindez azért történik, mert Netanjahu szabadulni akar a nyomástól, amely egyrészt a Gázai övezetben folyó hadviselés aránytalan volta, másrészt a túszokról szóló megállapodás elhúzódása, és mindenekelőtt a „két állam megoldás” elutasítása miatt nehezedik rá. A sikeres hadúr képét akarja mutatni, és tovább élezi a helyzetet, ezért számolni kell a további eszkalációval a Hezbollah, és bosszúakciókkal Teherán részéről.

A szakértő szerint mindazonáltal titkosszolgálati csúcsteljesítmény, ami történt. Szerinte Magyarországon fogták el a szállítmányt, és nagyon rövid idő alatt kellett manipulálni a készülékeket. Ehhez sok technikus kell. Valójában csak egy hasonló eset ismert eddig: az, amikor 2010-ben az iráni urándúsítókat megfertőzték az úgynevezett Stuxnet vírussal. Az érintett vezérlő berendezéseket az izraeli titkosszolgálatok és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency) egy luxemburgi ingatlanban manipulálta, mielőtt Iránba jutottak. „A luxemburgi modell alapján gondolom, hogy a manipuláció Magyarországon történt” – mondta a szakértő. Hozzátette, hogy a Mosszadnak minden kelet-európai országban van rezidentúrája, nyilván Magyarországon is.

A helyzet kiéleződött, és a szakértő úgy véli, hogy ezért Irán sok nagy hatótávolságú, korszerű rakétát ad majd a Hezbollahnak, és ezzel tartós veszélybe kerül például Haifa izraeli kikötőváros, de alighanem veszély fenyegeti Izrael diplomáciai képviseleteit is a világ minden országában.

A szakértő kizártnak tekinti, hogy a robbanás-sorozatok hatására a Hezbollah felhagy Izrael támadásával, és emlékeztetett arra, hogy a milícia máris bosszút helyezett kilátásba. Ez akár ahhoz is vezethet, hogy Izrael kénytelen lesz 2006-hoz hasonlóan, szárazföldi csapatokkal is bevonulni Libanonba. Ott és akkor azonban megmutatkozott, hogy a Közel-Kelet legprofibb hadseregének nagy nehézségeket okozott a Hezbollah elleni fellépés – mondta a szakértő.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom