Netanjahu bukását okozhatja a Hamász terrortámadása

HírKlikk 2023. október 22. 05:00 2023. okt. 22. 05:00

Az izraeli közvélemény erősen kritizálja a kormány válaszlépéseit, a terrorelhárítás felkészületlenségét, és egyre többen firtatják Benjamin Netanjahu miniszterelnök felelősségét a terrortámadásokban.

A tragédia, amely 1300 izraeli életét követelte, könnyen lehet, hogy a harcok végével a kormány bukását is magával hozza – írja a Portfolio.

A Maariv napilap által nemrégiben végzett közvélemény-kutatás rávilágít az uralkodó hangulatra: az izraeliek mindössze 21 százaléka támogatja, hogy Netanjahu a háború után is miniszterelnök maradjon, míg jelentős, 66 százalékos többség változást akar a kormányfői poszton, 13 százalék pedig bizonytalan a kérdésben.

Ha ma tartanának választásokat, a Likud jelentős vereséget szenvedne el, mandátumainak egyharmadát bukná, míg a Netanjahu fő riválisa, Benny Gantz által vezetett centrista Nemzeti Egység Párt a megszerezné a kormányzó pártok által elbukott 33 százalékot, amivel kormányt is alakíthatnának.

A megkérdezettek túlnyomó többsége, 80 százalék mondta azt, hogy az izraeli kormányfőnek vállalnia kell a felelősséget a védelmi erők és a hírszerzés mulasztásaiért.

Forrás: Portfolio