Nézőpont: a magyarok örülnek, hogy a lengyel miniszterelnök beszélt a nemzeti ünnepen

HírKlikk 2019. március 16. 13:04 2019. márc. 16. 13:04

A Nézőpont Intézet online villámkutatást végzett március 15-én, amelyből kiderült, hogy a magyarok kétharmada, hatvanöt százaléka szerint meg kell őrizni a keresztény kultúrájú Európát, csupán egynegyedük szerint kell elfogadni, hogy más vallások és kultúrák is megvessék a lábukat a kontinensen.

Orbán Viktor március 15-i ünnepi beszédének legfontosabb üzenete az volt, hogy Európának meg kell őriznie a keresztény kultúráját, a kormánypárti szimpatizánsok körében ez a gondolat egyöntetű, nyolcvanhárom százalékos támogatásra talál, sőt, még az ellenzéki szimpatizánsok körében is többen – negyvennyolc százaléknyian – gondolják így, mint amennyien a multikulturalizmust támogatják.

A hatszáz embert meginterjúvoló kutatás adatai szerint a magyarok mindössze a magyarok negyede szeretné, hogy a liberalizmus legyen az Európai Unió legfontosabb értéke, két és félszer annyian mondták azt, hogy inkább a kereszténység legyen a közösség eszmei alapja. A felmérésből kiderült az is, hogy a magyarok kétharmada örül annak, hogy az utóbbi években a korábbinál is jobbak lettek a lengyel-magyar kapcsolatok, még az ellenzékiek körében is többséget élvez ez az álláspont.

A kutatók szerint csaknem kétszer annyi magyar – a megkérdezettek csaknem fele – üdvözölte azt, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök felszólalt a március 15-i ünnepi rendezvényen, mint amennyien nem örültek ennek. 

Forrás: Hírklikk