Niedermüller Péter: ha tényleg elvonják az iparűzési adót, akkor ott a vége az önkormányzatoknak Magyarországon

HírKlikk 2024. július 9. 14:40 2024. júl. 9. 14:40

A Fővárosi Közgyűlés működése az elmúlt öt évben is távol volt a tökéletestől, de akkor legalább olyan polgármesterek ültek mindkét oldalon, akik tudták, hogyan működik egy önkormányzat, és főleg azt tudták, hogy a döntések milyen hatással lesznek az ő működésükre, az ő kerületükre – mondta a VII. kerület újra megválasztott DK-s polgármestere a KlikkTV Mélyvíz című műsorában. Niedermüller Péter szerint ott mindenki a saját kerületéért harcolt, ha a főváros akart valamit, akár a közlekedéssel, akár például a hajléktalanellátással kapcsolatban. „De most bekerülnek olyan emberek a testületbe, akik életükben nem láttak önkormányzati munkát, amit persze meg lehet tanulni, de hogy ezt pont a Fővárosi Közgyűlésben kell-e, ebben a tekintetben kétségeim vannak.”

Niedermüller Péter szerint az még ráadás, hogy olyan döntéseket is hoznak majd, amelyek őket személyesen nem érintik, és furcsa lesz, hogy egy sor különböző helyről érkezett ember, fideszesek, fidelitasosok döntenek olyan kérésekről, amelyek az erzsébetvárosi, terézvárosi vagy éppen budai polgárokat érintik. „Egy elég vegyes összetételű közgyűlés lesz, miközben Budapest egészéről fognak döntéseket hozni.”

Miből gondolják, hogy ők jobban tudják például, milyen irányba kell eltolni a közösségi közlekedés fejlesztését, miért gondolják, hogy ők jobban meg tudják ítélni azt, milyen alternatív közlekedési módokra van szükség, miért gondolják azt, hogy jobban meg tudják ítélni, hogyan lehet megszervezni az önkormányzati vagy társasházi lakások építését vagy felújítását – sorolta a kérdéseket az erzsébetvárosi polgármester. „Nem gondolom, hogy bárkinek is ártani akarnak, de nem látom, hogy ebben a testületben ott lenne az a várospolitikai, az a szakpolitikai tudás, amelyik több, jobb, innovatívabb, európaibb, mint volt, amikor kerületi polgármesterek ültek benne.”

Niedermüller Péter arra is rámutatott, hogy van például most formálódó párt tíz képviselővel, akik innentől kezdve, bármit képesek blokkolni, és nagy kérdés, hogy ezt a politikai erejüket arra használják-e, hogy széttrollkodjanak mindent annak érdekében, hogy valamikor feloszlassák a Fővárosi Közgyűlést, vagy arra fogják használni, hogy előrevivő, innovatív javaslatokkal Budapest még jobb, még szebb, még európaibb város legyen.

Nagy talány az iparűzési adó jövője

Ha tényleg elvonják az iparűzési adót a településektől, akkor ott a végük az önkormányzatoknak Magyarországon, mert nincs más forrás abból, ami az államtól jár az önkormányzatoknak – mondta a polgármester arról, hogy Lázár János bejelentette, javasolni fogja a kormánynak a helyi iparűzési adó reformját, mivel úgy látja, sok önkormányzat nem a tulajdonában álló épületekre – például iskolák, kórházak – költi a befolyó összegeket, és nem is fejlesztésre vagy munkahelyteremtésre, hanem elmulatják, szétosztogatják, „evésre, ivásra sörfesztiválokra” költik kampányfogásként, hogy választást nyerjenek. Niedermüller Péter szerint ez életveszélyes kezdeményezés, és fel fognak szólalni ellene. Hozzátette, azt nem szabad elfelejteni, hogy ez a fideszes önkormányzatokat ugyanúgy sújtaná, mint a nem fideszeseket. „Ez Lázárnak még csak az első felvetése, de az ellenzékieknek azonnal félre kell verniük a haragot, hogy itt valami baj készülődik, mert utána késő lesz. A kormány nagyon durva megkülönböztetéseket tett és tesz most is a kormányközeli és az ellenzéki kerületek vagy települések között.” Például útfelújtásokra csak fideszes és független polgármesterek kaptak pénzt, egyetlen ellenzéki sem – emlékeztetett. „A lakosság nagy része nincs tisztában az önkormányzati költségvetéssel, ők nem tudják, hogy ebből újítjuk fel az orvosi rendelőket, több zöldfelületet biztosítunk vagy építünk, felújítunk bérlakásokat.”

Négy hónap „béna kacsaság” jön

A mi testületünkben van változás, azoknak a régi képviselőknek, akiket most nem választottak újra, nekik formálisan megmaradt a státuszuk, de minden politikai legitimitásuk elveszett – fogalmazott Niedermüller Péter, aki szerint egy ilyen testülettel nem lehet hozni semmilyen döntést, és nem is tervezik. „Nem hívunk össze semmilyen testületi ülést, és úgy állítottuk fel a munkarendet, hogy ne is kelljen összehívni ebben az időszakban, mert egy új testület azt joggal megkérdőjelezheti.” Hozzátette, október elején lesz az alakuló ülése az új testületnek és akkor indul az új, ötéves periódus.

„Abban bízom, hogy az új testületben lényegi kérdésekben meg tudunk egyezni, az eddigi előzetes beszélgetések azt mutatják, hogy tudunk olyan döntéseket hozni, amik az erzsébetvárosi emberek életének minőségét javítani fogják.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom