Nincs kormányszerv, amely felvállalná az Alapjogokért Központ kampányát

Zutyu 2021. április 4. 07:20 2021. ápr. 4. 07:20

Nincs már hová fordulni, senki nem vállalja a 150 milliós költséggel járó kampányt. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az utolsó reményünk.

A Hírklikk írta meg elsőként, hogy az Alapjogokért Központ néven működő, a kormánymédiának beszélő fejeket szállító szervezet közpénzből finanszíroztatta még tavaly ősszel meglehetősen militáns kampányát. A központot az a Jogállam és Igazság Kft. működteti, amelynek vezetője Szánthó Miklós, a fideszes médiaholdingot működtető alapítvány kuratóriumi elnöke.

A tavaly őszi plakátkampány háborús hangulatot sugárzott, de egyáltalán nem világos, milyen közérdeket szolgál az, hogy kormánymédiát tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke az alapítvány alá tartozó lapokban elhirdessen némi közpénzt. Ezért mindenkit megkérdeztünk, aki szóba kerülhetett, hogy mégis ki és mi alapján döntött a közpénzek ilyen módon való elégetéséről.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal mosta kezeit, mondván, ők csak technikai bonyolítói az ilyen projekteknek, így megpróbáltuk a hivatalt működtető Miniszterelnöki Kabinetirodát is szóra bírni, de ők meg közölték, nem adatkezelői a döntéssel kapcsolatos információknak. Ugyanezt állította magáról a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség és a nem oly régen létrejött Miniszterelnöki Kormányiroda is. Egy esély maradt, a kormányinfó, esetleg a kormányszóvivő. Csak hát a kérdéseinket nem olvasták fel Gulyás Gergely tárcavezetőnek, a kormányszóvivő nevében pedig a Miniszterelnöki Kabinetiroda válaszolt. Csakhogy sajnos nem érdemben, mert ők ugye állítólag nem adatkezelői a kormánydöntéssel kapcsolatos infóknak. Így fél évnyi levelezés után is ugyanott tartunk: sehol. Az tudható, hogy 150 millió közpénzt elköltöttek egy nehezen értelmezhető célra, de senki se vállalja érte a döntést. 

Próbálkozunk tovább, jövő héten a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulunk, hátha a segítségükkel ki tudjuk deríteni, mégis ki gondolta annyira jó ötletnek Szánthóék kampányát, hogy azt közpénzből finanszírozzák.