Nincs vita

Puzsér Róbert 2021. szeptember 25. 18:45 2021. szept. 25. 18:45

Nem áll szándékomban különösebben részletezni, hogy miért volt dögunalmas az RTL által rendezett, előválasztási vitának szánt közéleti kedélyeskedés – jól érződött, hogy a tévéstúdióban mindössze Karácsony Gergelynek és Dobrev Klárának vannak tényleges miniszterelnöki ambíciói, Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András és Jakab Péter pedig készséggel lesznek miniszterek akár a Karácsony-, akár a Dobrev-kormányban. Már alig várják a tisztes vereséget.

A választási műsor pénteki fél hetes kezdése finoman szólva sem kedvezett a nagy nézettségnek. Úgy tűnik, mégsincs olyan nagy baj a hazai demokráciával és politikai nyilvánossággal, ha egy olyan eseményt, amelyen félmillió magyar személyesen vesz részt, és amely ennél még sokkal többeket foglalkoztat, ennyire simán felül bírja írni a jó öreg profitéhség, és tizenöt évvel a miniszterelnök-jelöltek közt rendezett legutóbbi vita után a tévécsatorna képtelen volt akár csak másfél órára háttérbe szorítani a Keresztanyu meg a Survivor című nap mint nap sugárzott, főműsoridős ócskaságait.

Ez persze legyen az RTL lelkiismereti problémája – már ha a „lelkiismeret” szó mond nekik valamit egyáltalán. Az viszont már súlyos szakmai kudarc, hogy amíg a rezsicsökkentés meg a tizenharmadik havi nyugdíj melletti tanúságtételre bőven elég idő jutott, addig az egyetlen igazán fontos kérdésre, melynek kapcsán jelentős véleménykülönbség feszül az ellenzéki pártok és miniszterelnök-jelöltek között, alig néhány másodperc maradt, így nem ütközhettek érvek és ellenérvek a feles többséggel tervezett alkotmányozás kapcsán. Ez a péntek este alaposan beárazta az RTL műsorkészítőinek legendás szakértelmét: jól látható, hogy egy politikai vitát korántsem tudnak azon a színvonalon megrendezni, ahogy egy Való Világot. Ezt a választási műsort elnézve nagy kár volt elvenni a lehetőséget a Partizántól.