Nincsenek jelei annak, hogy a Fidesz a választás előtt visszaélne a veszélyhelyzettel

NVZS 2023. október 28. 07:00 2023. okt. 28. 07:00

​​​​​​​„Mindent el tudnunk képzelni, hiszen Fidesz-ügyben az ember fantáziája végtelen, ám nem gondolom, hogy Orbán a veszélyhelyzetre hivatkozással belenyúlna a jövő évi választásokba” – véli Horn Gábor. A Republikon Intézet vezetője emlékeztetett arra, hogy 2016 óta folyamatosan valamilyen veszélyhelyzetet tartanak fenn, azóta volt már több választás, egyiknél sem tapasztalhattunk ilyet. Szerinte már csak azért sem állna érdekében a Fidesznek visszaélni a veszélyhelyzettel, mert azzal megkérdőjelezné az egész választást, s ez semmilyen szinten nem lenne jó a pártnak. Ha persze összeomlana a Fidesz támogatottsága, ha a szavazói rájönnének, hogy 13 éve át vannak verve, akkor elképzelhető lenne, hogy lépnének – tette hozzá

Ahogy arról a Hírklikk is beszámolt, a parlament előtt van már a tervezet, amellyel jövő május 23.-áig meghosszabbítanák a háborús veszélyhelyzetet Magyarországon, hivatkozva arra, hogy az elmúlt időszakban sem változtak „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa, valamint ezek magyarországi – különösen menekültügyi, gazdasági és energetikai – következményei”.

Az egymást követő Orbán-kormányok „csodafegyverként” használják a veszélyhelyzetet, amit először 2016-ban hirdettek ki. Azóta nem csak azt hosszabbítgatják folyamatosan, további ürügyekkel is hoztak más ilyen, a rendeleti kormányzást lehetővé tevő jogszabályokat, amelyek közül párhuzamosan többet is hatályban tartanak:

  • tömeges bevándorlás okozta „válsághelyzet” – 2016.03.09 – azóta folyamatosan fennáll;
  • koronavírus-járvány – 2020.03.11.-tól kis megszakítással, többszöri hosszabbítással 2022.05.31.-ig;
  • orosz-ukrán háború – 2022.05.25. – óta, többszörös hosszabbítással folyamatosan fennáll;
  • energia-veszélyhelyzet –  2022. 07. 15. – hatályos.

 

Mint ismert, a veszélyhelyzet a magyar jogrendben egy úgynevezett minősített időszak, amikor különleges jogrend lép érvénybe. Ez azt jelenti, hogy a kormány veszélyhelyzetben olyan rendeleteket fogadhat el, amelyekkel felfüggesztheti bizonyos törvények alkalmazását. A Telex összesítése szerint 2022-ben 267 kormányrendelet született ilyen jogcímen, köztük volt a költségvetés vagy az adózási törvények módosítása. Az is előfordul, hogy a kormány visszaél a különleges jogrend nyújtotta jogaival: adatok titkosítására, de a tanárok kirúgásának átalakítására is használták már.

A háborús veszélyhelyzet a mostani lejárta, vagyis 2023. november 25. után 2024. május 23-ig tart. Az önkormányzati és Európai Parlament-választást egy napon, várhatóan 2024. június 9-én rendezik meg. Magyarul, most úgy néz ki, háborús veszélyhelyzet alatt kell kampányolniuk a politikusoknak. Vajon befolyásolja-e a meghosszabbított veszélyhelyzet a választási kampányt? És egyáltalán, mire ad lehetőséget, akár az utolsó pillanatig is a fenntartott veszélyhelyzet a kormány számára? Horn Gábort kérdeztük.

Hozzá vagyunk már ehhez szokva” – vágta rá kérdésünkre a politikai elemző, hozzátéve: immár 2016 óta van valamilyen veszélyhelyzet hatályban idehaza, s ez idő alatt volt néhány választás, ám eddigi tapasztalataink szerint ennek nem volt különös jelentősége, s következménye sem – bár persze elvileg lenne esélye a kormánynak bármilyen beavatkozásra. De ha azt meglépnék, akkor azzal megkérdőjeleznék az egész választást, a választási rendszert s ez semmilyen szinten sem áll a Fidesz érdekében.

Tehát közvetlen következménye a választási folyamatra a hatályban lévő veszélyhelyzetnek nem volt eddig, de a lehetőségét fenntartják. Azt persze nem is értjük – jegyezte meg Horn –, miért van nálunk háborús veszélyhelyzet, hiszen Ukrajnával szomszédos országokban sehol másutt nincs, például sem Romániában, sem Lengyelországban, sem Észtországban. A hosszabbítgatást pedig – nem csak a háborús veszélyhelyzetét, hanem a migrációsat is – 2016 óta a legkülönbözőbb hivatkozással szavazzák meg.

De a Fidesz támogatottsága és az emberek hangulata 2015 óta soha nem volt annyira rossz, mint most, így sem látja a veszélyt? – kérdeztük. Horn Gábor erre ismét azt emelte ki, hogy bár „mindent el tudnunk képzelni, hiszen Fidesz-ügyben az ember fantáziája végtelen”, de a maga részéről mégsem hiszi, hogy ilyen irányban lépne a kormány. Mert bár valóban nincs a Fidesz jó helyzetben, de annyira stabil a még összeszűkült, ám így is kiterjedt bázisa, illetve a másik oldalon annyira szétesett és rossz helyzetben van az ellenzék, hogy nem utalnak arra jelek, mintha szüksége lenne egy ilyen fajta rásegítésre. Hiszen az valójában szinte mindegy, hogy 11 vagy 12 fideszes képviselő kerül majd be az Európai Parlamentbe – vélekedett. Ezért veszélyeztetni a választás tisztaságát óriási hiba lenne a Fidesz részéről, a Fidesz pedig ilyen hibát nem szokott elkövetni. 

Ezzel együtt, erre hivatkozva, a Fidesz persze bármikor, bármit léphet” – szögezte le. Ezért is borzalmas és elfogadhatatlan a veszélyhelyzet fenntartása, hiszen bármikor lehetővé és leállíthatatlanná teszi a kormányzati beavatkozást. „Ha persze az történne, hogy összeomlik a Fidesz támogatottsága, s a szavazóik rájönnének, hogy 13 éve át vannak verve, akkor elképzelhető lenne a visszaélés a veszélyhelyzet adta lehetőséggel” – összegezte véleményét Horn Gábor. Mint mondta, skrupulusuk nem lenne emiatt, az biztos.

 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom