„Novák Emil egy f@sz...!” – jellemezték tömören az SZFE és a Filmakadémia kapcsán történteket

Harkai Péter 2020. október 2. 21:33 2020. okt. 2. 21:33

A pazar életművet maguk mögött tudó s egyben a Magyar Filmakadémia alapító tagjai tőlük eddig szokatlan életszerűséggel jellemezték Novák Emil elnökségi tagtársuk kinevezését a Színház- és Filmművészeti Egyetem élére, amit Vidnyánszky Attila felkérésére fogadott el. Álláspontjukról tegnap este egy rövid, ám jelentős közleményt is kiadtak.

Novák Emil filmrendező (operatőr) a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettese lesz, míg Zalán János színész, producer oktatási rektorhelyettesként dolgozik csütörtöktől – jelentette be Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke az állami televízió M5 csatornájának szerda esti műsorában. Történt mindez pár nappal azt követően, hogy a kuratórium kezdeményezésére távozott az egyetem eddigi kancellárja, Vonderviszt Lajos, helyére pedig Szarka Gábor ezredes, a honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke került.

Amint nyilvánosságra került a váratlan rektorhelyettesi pozicionálás, Reisz Gábor rendező (Rossz versek és VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan) a Facebook-oldalán bejelentette, hogy kilép a Novák elnöki tagságával vezetett Magyar Filmakadémiából. Ezt követően az elnökség visszahívta pozíciójából Novák Emilt, majd a Magyar Filmakadémia Egyesület teljes elnöksége: Sándor Pál, Hutlassa Tamás, Bereczki Csaba és Jancsó Dávid lemondott az elnökségi tagságáról. Ezzel új vezetői választásra hívják a küldöttgyűlést.

Egyúttal a tegnapi napon az alábbi közleményt adta ki a filmes szervezet: 

„A Magyar Filmakadémia tagsága megdöbbenten kíséri figyelemmel a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult méltatlan helyzetet. A Magyar Filmakadémia kizárólag olyan demokratikus együttműködésben hisz, ahol minden szereplő – első helyen a diákság – érdekei méltó módon érvényesülnek, és a felek között érdemi, szakmai párbeszéd során születnek döntések. A Magyar Filmakadémia érdekelt a magas szintű felsőfokú szakmai- és művészképzés hagyományainak folytatásában, ezért vállalja, hogy az SZFE filmes képzésére vonatkozó kérdésekben segít konstruktív párbeszéd kialakításában.”

Világhírű operatőrünk, Ragályi Elemér is kommentálta a történteket közösségi oldalán, bár az ő üzenete profánabb és rövidebb volt. Az új rektorhelyettesnek szó szerint azt üzente, hogy: „A szemem elé ne kerülj, Emilke...!”

Mindebből talán világosan kiolvasható, hogy művészkollégái nem üdvözlik egyöntetű sikerként Novák Emil pozícióváltását.

A 2014-ben alapított és jelenleg 425 tagú egyesület alapító tagját, a hazai filmrendezők doyenjét, Sándor Pált igyekeztünk megszólaltatni a váratlan s egyúttal tiszteletreméltóan markáns és kategorikus lépésük hátteréről, de a rendező úgy vélte, hogy a közleményükben minden benne van és egyébként is elege van ebből az egészből, ami jelenleg az országban s többek között  az SZFE-vel történik. 

Az elnökséghez közeli forrásaink szerint, annál jobban nem lehet elmondani a történteket és a véleményüket, mint amit a lemondásukkal demonstráltak és közleményükben leírtak 24 óra leforgása alatt. Az elnökségi tagok egyöntetű véleménye alapján a hat év alatt gondosan felépített Magyar Filmakadémia „Geréb miatt” most összedőlőben, a politikai állásfoglalásuk pedig kiolvasható a közleményükből, nem kívánják a sajtó nyilvánossága előtt taglalni. Hogy eddigi hallgatásukat követően mitől érezték szükségesnek nem csak a megszólalásukkal, de a kivételesen erős szolidaritásuk megnyilvánulásával is kiállni az SZFE mellett, ironikus választ kaptunk az elnökség működésére rálátó informátorunktól: „muszáj mindig azt csinálni, amit a többiek...? De őszintén szólva, minket is meglepett a dolog, főleg, hogy semmilyen előzetes egyeztetés nem volt köztük. Mindezt az váltotta ki hirtelen, hogy ez a Geréb elvállalta ezt a dolgot.”

Arra a kérdésre, hogy Novák Emilnek vajon miért is lehetett szüksége minderre, azt a diplomatikus választ kaptuk, hogy minden ember más, de nem kívánják Novák életútját és sorsát minősíteni. Az elnökségi tagok szerint vannak ennél fontosabb dolgok az életben, inkább filmeket kellene csinálni és azokról beszélgetni. Azt viszont megszólaló forrásunk elismerte, hogy tegnap este, amikor a színiegyetemisták felolvasták a Filmakadémia közleményét, nyíltszíni tapsot kapott az állásfoglalásuk: „Ezért az egyért sajnálom, hogy nem voltunk jelen – ha ott vagyunk, mélyen meghajolunk előttük” – nyilatkozta a Filmakadémia elnökségét jól ismerő forrásunk.