Novák Katalin derűlátó a svédek NATO-csatlakozásával kapcsolatban

HírKlikk 2023. november 9. 19:05 2023. nov. 9. 19:05

A NATO főtitkára felszólította Magyarországot, hogy haladéktalanul járuljon hozzá Svédország NATO-csatlakozásához. Jens Stoltenberg emlékeztetett, hogy Budapest már többször leszögezte, hogy nem az utolsó tagállam lesz, amely ratifikálja a svéd csatlakozást, ezért ő most arra számít, hogy teljesíti is ezt a kötelezettségét.

Stoltenberg Novák Katalinnal tartott sajtótájékoztatót a megbeszélésük után és kijelentette: „A magyar parlamentnek most további halogatás nélkül szavaznia kellene a ratifikálásról”. A főtitkár egyértelmű szavai mögött az áll, hogy Erdogan török elnök már a múlt hónapban bejelentette, hogy feladja a svéd csatlakozás blokkolását, és így már csak Magyarország tartóztathatná fel a csatlakozást, mivel a NATO többi tagállama már régen ratifikálta azt – adta hírül számos német sajtóorgánum a dpa hírügynökség jelentése alapján. A remények szerint, ideális esetben Svédországot a NATO november 28-29-én tartandó külügyminiszteri értekezletén vennék fel a szervezetbe.

Novák Katalin derűlátónak mutatkozott a sajtóértekezleten azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány betartja az ígéretét, azonban állítása szerint „végső soron a parlament és annak képviselői döntenek” – írta a hírügynökség. Novák emellett leszögezte: ő maga több okot lát, amely a svéd csatlakozás mellett szól, mint amely ellene. 

Magyarország számos esetben élesen bírálta azt, ahogyan svéd politikusok a magyarországi jogállamiságról és korrupcióról nyilatkoztak. Svédország az Ukrajna elleni, 2022. februári orosz támadás nyomán döntött úgy Finnországgal együtt, hogy hosszú idő után feladja katonai el nem kötelezettségét, és kéri felvételét a NATO-ba. Finnországot a védelmi szövetség már idén április 4-én felvette 31. tagként.