Novák Katalin: Gyurcsányék elvettek, mi visszaadjuk

HírKlikk 2019. július 13. 13:29 2019. júl. 13. 13:29

"Az ellenzék, élén Gyurcsány Ferenccel ma ugyanolyan családellenes politikát folytatna, mint korábban. Erre nem vevők az emberek" - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Mediaworks vidéki napilapjaiban szombaton megjelent interjúban.

Novák Katalin hozzátette: ők elvettek, mi nemcsak visszaadjuk, de több lehetőséget kínálunk, mint valaha. A mi költségvetésünk a családok költségvetése, jövőre két és félszer annyit fordítunk a gyermekes családokra, mint a baloldal által utoljára benyújtott költségvetés.

Novák Katalin hangsúlyozta, a kormány arra törekszik, hogy segíteni tudjon azoknak a fiataloknak, akikben "érik az elhatározás a gyermekvállalásra, és anyagi biztonságérzetet szeretnének".

Kifejtette: a babaváró támogatás azokat a házaspárokat érinti, akik elköteleződtek a családalapítás mellett, nincs stabil egzisztenciájuk, és a saját lábukra szeretnének állni. A szabad felhasználású hitellel biztosítják a fiataloknak, hogy anyagi mozgásterük növekedjen - fogalmazott.

Hozzátette: a július 1-jén életbe lépett, a gyermek születése előtt igényelhető támogatással kivételt tettek, a júliusban született gyermekekre utólag is benyújtható az igénylés, de legkésőbb július 31-ig.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellett kevésbé ismert a jelzáloghitel elengedésének a lehetősége. Eszerint abban a családban, ahol ingatlanfedezetű jelzáloghitel van, és újabb gyermek születik, az állam a második gyermek után egymillió, a harmadik gyermek után négymillió, minden további gyermek után egy-egymillió forintot átvállal a tartozásból.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról elmondta: az autókereskedőktől érkezett jelzés arról, hogy a tesztautók vásárlására is vonatkozzon a támogatás, mivel ezekhez kedvező áron juthatnak hozzá a családok. Ismertette: a támogatandó járművek közé a legfeljebb egy éve forgalomba helyezett, maximum kétezer kilométert futott autók tartoznak.

Az államtitkár közlése szerint a családvédelmi akcióterv alapján egy nagycsaládot tervező házaspár összesen 25 millió forint vissza nem fizetendő támogatással és tízmillió forintos kölcsönnel számolhat.

Forrás: Hírklikk