Novemberre tolódott a kirúgott tanárok pere

HírKlikk 2023. szeptember 2. 10:45 2023. szept. 2. 10:45

A polgári engedetlenség miatt a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott tanárok pere úgy nyúlik, mint a rétestészta. Palya Tamást, Törley Katalint, Ocskó Emesét, Molnár Barbarát, és Sallai Katalint a Belső-Pesti Tankerületi Központ 2022. szeptember 30-án bocsátotta el. A Tanítanék közölte, most lemondták a következő tárgyalást is, mert Marosi Beatrix, tankerületi vezető, gyengélkedik. Emiatt pedig a most szeptember 7-re tervezett szolidaritási gyűlés elmarad.

Mint ismert, a rendkívüli felmentést a tanárok nem hagyták annyiban, bírósághoz fordultak, mert álláspontjuk szerint aránytalan és eltúlzott volt az a jogkövetkezmény, amit a tankerület alkalmazott velük szemben.

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt kirúgott tanárának pere 2023. áprilisában kezdődött A kölcseys tanárok nem kérték a pozíciójukba való visszahelyezésüket, ezért nem tárgyalták soron kívül az ügyet. Erre az első tárgyalásra a tankerület vezetőjét nem idézte be a bíróság, így csak a jogi képviselője vett részt a perfelvételen. A tárgyaláson az egyik kirúgott tanár azt állította, minden óráját megtartotta, mégis mennie kellett. A tanárok azt szeretnék, ha a bíróság kimondaná: jogszerűtlen volt az elbocsátásuk, és kifizetnék a végkielégítésüket. Visszamenni csak egyikük akar, a többiek már máshol helyezkedtek el.

2023 májusában folytatódott volna a per, a tárgyalás eredetileg a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjének meghallgatásáról szólt volna, ám Marosi Beatrix egészségügyi okokra hivatkozva, nem jelent meg a bíróságon. Azoknak, akik követik a tanárperek eseményeit, könnyen déja vu-je lehetett, a tankerületi vezető ugyanis nem először maradt távol betegség miatt. A másik két kirúgott pedagógus, Kapin Lilla és Törökné Pethő Erzsébet áprilisi tárgyalásán is hasonló okokra hivatkozva, nem jelent meg a bíróságon.

Most 2023. november másodikára tűzték ki kirúgott kölcseys tanárok következő tárgyalásának időpontját, ami már a kirúgásuk egy éves évfordulója után lesz. Ez alatt az egy év alatt sem sikerült igazságot szolgáltatni nekik, és bizonyítani, hogy politikai okokból távolították el őket. 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom