Nyugalomra int az európai bankelnök

HírKlikk 2021. július 25. 11:40 2021. júl. 25. 11:40

A laza monetáris politika mellett állt ki az Európai Központi Bank elnöke. Christine Lagarde most mutatta be a bank új pénzügypolitikáját, amelyet a vírusválság idején, vagyis az utóbbi másfél évben dolgoztak ki. Elképzeléseit azonban nem mindenütt fogadták egyforma lelkesedéssel.

Tanultunk a múltból, és még egyszer nem követhetjük el ugyanazt a hibát – mondta az elnök. Majd hozzátette, nem reagálnak azonnal, ha az infláció átmenetileg felülmúlja a tervezett két százalékot. Christine Lagarde kijelentései nagyon fontosak az euróövezet olyan sebezhető államai számára, mint Olaszország vagy Spanyolország. A hvg.hu által idézett Bloomberg Economics mindebből arra következtet, hogy az Európai Központi Bank szeptemberben újra nagy vásárlásokba kezd a kötvénypiacon, mert ezzel kívánja ösztönözni az uniós gazdaságok újraindulását. Az elemzés szerint a bank arról akarja meggyőzni a piacokat, hogy fenntartja rendkívül laza pénzügyi politikáját, a rekord negatív kamatlábat annak érdekében, hogy beindítsa a konjunktúrát és visszaállítsa az árak stabilitását. 

„Türelemre tanít minket a múlt tapasztalata, vagyis arra, hogy elkerüljük az idő előtti szigorítást, amely hátrányos lehet a gazdaságok számára" – mondta az újságíróknak Christine Lagarde. A Bloomberg ebből arra következtet, hogy a bank csak évek múlva emelheti a kamatlábakat. Frankfurtban 2023-ra 1,4 százalékos áremelkedést várnak. Az elnök asszony egyébként egyik elődje, Jean-Claude Trichet 2011-es szerencsétlen szigorítási akciójára célzott. Akkor az inflációs félelmek miatt emelték a kamatlábat. Ezt azonban államadósság-válság követte, amit Trichet utódjának, a jelenlegi olasz kormányfőnek, Mario Draghinak kellett korrigálni kinevezése után, visszaállítva a lazább politikát. 

A Bloomberg arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben Christine Lagarde hosszú távra hitet tett a laza monetáris politika mellett, az amerikai jegybank már a szigorításon töpreng. Igaz, az Egyesült Államokban az infláció meghaladja az öt százalékot. De a Bank of England is tart az inflációtól, ezért a döntéshozók a kötvényvásárlások visszafogásán gondolkodnak. Az Európai Központi Bankban sem mindenki osztja Christine Lagarde álláspontját. A kiszivárgott hírek szerint Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke és Pierre Wunsch, a belga jegybank vezére bírálta, hogy hosszú távra elkötelezte magát a laza pénzpolitika mellett. Azt Lagarde is elismerte, hogy az új monetáris politika támogatottsága nem volt egyhangú, de szerinte „a döntő többség mellette állt. Az elnök elismerte, hogy „az infláció megugrott”, de ezt átmenetinek tekinti. Bár hozzátette, mindez persze jelentős részben függ a koronavírus-járványtól, amelynek koránt sincs még vége.

Forrás: hvg.hu