Nyugdíjasoknak járó utazási kedvezmények

HírKlikk 2020. augusztus 24. 19:30 2020. aug. 24. 19:30

A nyugdíjasoknak járó utazási kedvezményről, a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló kormányrendelet rendelkezik.

65 évesnél idősebb nyugdíjasok

A 65 év feletti személyek a közforgalmú személyszállítási eszközökön (vonat, helyközi autóbusz, HÉV, elővárosi autóbusz, komp, rév) a személyi azonosításra alkalmas okmányuk felmutatásával díjmentesen utazhatnak.  Ez a kedvezmény egész Európában egyedülálló, mivel az idős utasoknak jellemzően legfeljebb 25-50 százalék kedvezményt biztosítanak más EU-tagállamokban.

A 65. életév betöltése napjától érvényes díjmentesség nem csak a magyar állampolgárokat, hanem az erről szóló rendelkezést is tartalmazó nemzetközi szerződés vagy a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény hatálya alá tartozó külföldi állampolgárokat, valamint a letelepedett jogállású személyeket és a menekülteket is megilleti.

65 évesnél fiatalabb nyugdíjasok

A 65. életévet el nem érő nyugdíjasok számára az „Ellátottak utazási utalványa" alapján, 50 százalék, illetve 90 százalékos kedvezmény vehető igénybe, előbbi kedvezményt évente 16 alkalommal, utóbbit évente kétszer lehet igénybe venni, de két darab 50 százalékos kedvezmény bármikor egy darab 90 százalékos kedvezményre váltható. 

Nyugdíjasnak minősül a saját jogú nyugellátásban részesülő személy. Ilyen nyugellátás az öregségi nyugdíj, ideértve a nők kedvezményes nyugdíját, valamint a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított öregségi és rokkantsági nyugdíjsegély, a Magyarországon nyilvántartásba vett egyháztól egyházi, felekezeti nyugdíj, a növelt összegű öregségi munkaképtelenségi járadék, a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek, illetve az EGT-állam jogszabályai alkalmazásával megállapított öregségi nyugdíj, a továbbá nemzetközi egyezmény alkalmazásával megállapított saját jogú öregségi nyugdíj.

A 65. életévüket be nem töltött, hozzátartozói nyugellátásban – özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, szülői nyugdíjban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban, özvegyi járadékban – részesülő személyeket ugyanezek a kedvezmények illetik meg az „Ellátottak utazási utalványa" alapján – írja a nyugdíjguru.