Uniós pénzek: ennyi gyanús magyar ügy van az OLAF előtt

HírKlikk 2020. szeptember 4. 10:41 2020. szept. 4. 10:41

Egyre kevesebb csalást jelentenek a tagországok, a trend évek óta javul – ez derül ki az OLAF, vagyis az Európai Unió csalás elleni hivatala jelentéséből, amely az unió pénzügyi érdekeinek védelméről szól.

Több fontos lépés is született 2019-ben az uniós költségvetés védelmében, és tovább csökkent a felderített csalások száma – áll az OLAF csütörtökön közzétett jelentésében. Ez a dokumentum nem azonos az unió csalás elleni hivatalának éves beszámolójával, amelyben a tagállamokban indult vizsgálatokat részletezik.

Az OLAF most azt közölte, hogy 2019-ben 939 csalásnak minősülő szabálytalanságot jelentettek uniós pénzekhez kapcsolódóan. Ezeknek az összes értéke az előző évi szám fele. A testület szerint, a tagállamok erősítették megelőzési és felderítési rendszereiket, ezért javult az uniós források védelme.

A tagállamok szerinti bontásban Magyarország a negyedik helyen szerepel 27 üggyel, amelyek csaknem nyolcmillió eurót képviselnek összesen.

Mindegyik a kohéziós alapok kifizetéseihez kapcsolódik. Az ilyen ügyek számában csak Csehország, Románia és Olaszország előzi meg Magyarországot – írja az Euronews.

Ezeket az ügyeket a tagállamok közlik az EU felé a saját csalás elleni munkájuk eredményeként, így az OLAF szerint, ezekből a számokból nem lehet következtetni a csalások elterjedtségére az adott országban.

Az OLAF igazgatója, Ville Itälä közleményében úgy fogalmazott, hogy az uniónak a koronavírus miatti válságkezelés során, új helyzetre kell felkészülnie a csalásoknál, hiszen több uniós forrás lesz elérhető a tagállamok számára. Az Európai Bizottság ezért hamarosan újabb csalás elleni intézkedéseket jelent majd be.

Forrás: Euronews