Olyan a Szputynik-V az oroszok számára, mintha olajat találtak volna

HírKlikk 2021. február 25. 17:05 2021. feb. 25. 17:05

Már 30 országban oltanak a Szputnyik-V orosz vakcinával. Az EU-n belül kizárólag Magyarország van jelen ez az oltóanyag, és nagy kérdés, hogy Moszkva nem éket próbál-e verni a tagállamok közé. Ugyanis már jelentkezik vevőként Horvátország, Szlovákia és Csehország is. Pozsony és Prága részéről ugyancsak nagy az érdeklődés, mert a két országon a brit mutáns söpör végig – írja a Süddeutsche Zeitung.

Rendelni azért nem tudtak még, mert vita van bizonyos koalíciós partnerekkel, illetve az egészségügyi miniszterrel, aki inkább az európai utat szorgalmazza. Csakhogy az unió gyógyszerhatósága szerint az oroszok még be sem adták a kérelmet, ezért minden kormány maga dönti el, hogy akar-e a Kremltől vakcinát vásárolni. Mindenesetre a szervezet úgy látja, hogy terjeszkedési kísérletnek vagyunk szemtanúi.

Borrel külpolitikai főmegbízott úgy fogalmazott, hogy Kína és Oroszország úgy igyekszik beállítani, mintha hozzáértőbb és nagyvonalúbb volna, mint a Nyugat. Mindeközben az oroszok odahaza csupán a lakosság alig két százalékát oltották be. Ennek egyik oka az, hogy a távoli területekre csak nehezen tudják eljuttatni a szert, ám az is tény, hogy a lakosság ellenérzésekkel viseltetik iránta. Merthogy Putyin túl gyorsan vetette be a sikerpropagandát, akkor, amikor még messze nem zárultak le a vizsgálatok. 

Ahhoz viszont, hogy az EMA rábólintson a készítményre, közzé kellene tenni az összes teszteredményt, és be kellene engedni a nemzetközi ellenőröket a gyógyszergyárakba. Ahogy von der Leyen kifejtette: az nem elég, hogy a Lancet szakfolyóirat kedvező cikket közöl az oltóanyagról. Az orosz fél azonban így is úszik a boldogságban. Ahogy egy szakember – névtelenül – mondta: olyan ez az ország számára, mintha új nyersolajat talált volna.

(A cikk csak előfizetőknek olvasható.) 

 
Forrás: Hírklikk