Online tartják a CATL debreceni akkumulátorgyárának új katasztrófavédelmi közmeghallgatását

HírKlikk 2024. február 20. 20:05 2024. feb. 20. 20:05

Senkit sem engednek be, és nem is áll ki a fideszes polgármester a debreceniek elé, csak online tartanak majd katasztrófavédelmi közmeghallgatást az épülő kínai akkumulátorgyárról. Így Papp László a mai napig nem tartotta be a helyieknek és a civileknek tett ígéretét.

A Debreciner vette észre, hogy megjelent Debrecen önkormányzati honlapján az a hirdetmény, amelyben a városvezetés közli, március 4-én reggel 8 és este 20 óra között tartják a kínai CATL vállalat debreceni akkumulátorgyárának katasztrófavédelmi közmeghallgatását. Az eseményen azonban fizikailag senki sem vehet részt, „honlapon való közzététel útján” fogják azt megrendezni.

A közlés szerint a lakosok a „közmeghallgatás” ideje alatt a városházának küldött e-mailben és ügyfélkapun keresztül tehetnek fel kérdéseket, valamint jelezhetik észrevételeiket.

A lap szerint ezzel Papp László fideszes polgármester máig nem tartotta be azt az ígéretét, amelyet a CATL-akkumulátorgyár első katasztrófavédelmi közmeghallgatásán, 2023. január 9-én tett. Akkor, a felháborodott debreceniek közbekiabálásai miatt a kínai cég képviselője nem tudta megtartani a prezentációját. A megjelentek többször is azt követelték, hogy népszavazáson dönthessenek a beruházásról, ilyen referendumot azonban később sem írtak ki. Debrecen vezetője akkor a közeli mikepércsi lakosoknak az mondta, hogy a Debrecen szomszédságában lévő községben egy hasonló közmeghallgatás keretében válaszol az ott lakók kérdéseire.

Az újabb közmeghallgatásra azért van szükség, mert a Kúria november 29-én a nyilvánosságra vonatkozó szabályok megsértése miatt megsemmisítette a gyár katasztrófavédelmi engedélyét, és új eljárás lefolytatására kötelezte a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalt. Ahogy arról a Hírklikk is beszámolt a CATL előbb kérte ennek az új, de az eredeti kérelem alapján indított eljárásnak a leállítását, majd új kérelmet adott be. Schiffer András ügyvéd, a cég engedélyét a bíróságon sikerrel megtámadó debreceni civil aktivista, Horváth Nándor László jogi képviselője a lapnak akkor azt mondta, szerepet játszhatott a cég döntésében, hogy az új kérelem alapján indult eljárással elkerülhetik a lakosok jelenlétében megtartott közmeghallgatást.

A lakosok kizárására egy tavaly áprilisi kormányrendelet ad lehetőséget, amely az Ukrajnában zajló háború ürügyén megengedi az önkormányzatoknak és a hatóságoknak, hogy a közmeghallgatásokat az érintettek személyes jelenléte nélkül, online tartsák meg. Az első debreceni köz nélküli közmeghallgatást december 11-én tartották a Nemzeti Oltóanyaggyár ügyében. Munkaidőben, 7 óra 30 perc és 16 óra 30 között várták a lakosság leveleit. Az esemény jegyzőkönyve szerint senki sem élt ezzel a lehetőséggel.

Forrás: debreciner.hu