"Orbán a kidobóember, aki Európa bejáratánál áll"

HírKlikk 2019. augusztus 21. 05:45 2019. aug. 21. 05:45

Akárcsak az 1989-es év legismertebb, leglátványosabb sorsdöntő eseménye, a berlini fal lebontása, az ennél három hónappal korábbi magyarországi páneurópai piknik is spontán esemény volt, nem a szervezők akarata vezetett világtörténelmi jelentőségű határnyitáshoz - kezdi az esemény 30. évfordulójára rendezett megemlékezés kapcsán írt - a nyugati sajtóban megjelent értékelésektől eltérő következtetésekre jutó - cikkét Leonid Bershidsky,a Bloomberg Berlinben dolgozó orosz származású publicistája, amit a Napi.hu szemlézett.

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke a megemlékezés napján, augusztus 19-én azt mondta, hogy mai politikája, nevezetesen az, hogy kormánya pengés drótkerítést épített Magyarország déli határán az délről érkező bevándorlók elé, teljesen összhangban van a 30 évvel ezelőtti magyar vezetés politikájával. Bershidsky - szemben a többi nyugat-európai kommentátorral, akik ellentmondást látnak abban, hogy Magyarország akkor kerítést bontott, míg manapság kerítést épít - egyetért ezzel a megállapítással.

Amikor az Orbán-kormány 2015-ben arra ösztönözte a főként szíriai és iraki menekülteket, hogy Ausztriába távozzanak, egyetlen célt követett: ne Magyarországon nyújtsák be menekültkérelmüket. Ezért épített később kerítést eléjük. Ugyanez volt az 1989-ben regnáló magyar vezetés célja: meg akart szabadulni az akkori keletnémet menekültektől. A másik oldal, mármint az érkezők hozzáállása is ugyanaz volt mindkét esetben: eszük ágában sem volt Magyarországon maradni.

A különbség az, hogy a 30 évvel ezelőtti menekültekkel szimpatizált az ország, míg a négy éve érkezőket elutasította.

A Bloomberg publicistája szerint ugyanakkor az idegengyűlöletről folyó vita elfedi a mélyben megbúvó igazi igazságot. Nevezetesen azt, hogy a kisebb országokat sokszor destabilizálják, túlterhelik a nagyobbakban lezajló felfordulások. 

A kicsi Magyarország 1989-ben és 2015-ben is egy németországi válságba keveredett be szándékától függetlenül. Az elsőt a keletnémet rezsim durva bánásmódja váltotta ki saját állampolgáraival szemben, a másodikat Angela Merkel kancellár humánus bánásmódja a polgárháború elől menekülő szíriai bevándorlókkal szemben.

A világ nagyot fordult 30 év alatt, de egy valami nem változott: Magyarország szegény volt ahhoz, hogy a keletnémet kivándorlók megelégedtek volna vele és négy éve is túl szegény volt ahhoz, hogy a délről érkező bevándorlók itt akarjanak maradni. Ezért a magyarok nem tehettek mást, hogy hagyják őket továbbállni.

Orbán a páneuróapai piknik évfordulóján tartott megemlékezésen megjegyezte, hogy Magyarország a németek védőbástyája, és igaza volt: országa egy nemzedéken belül kétszer vált kénytelen-kelletlen Németország kapuőrévé. Ennek tükrében nem sokat jelentenek Berlin és Brüsszel bírálatai Orbán Viktorral szemben a bevándorlással szembeni embertelenül kemény politikája, a vezetésével kiépített illiberális állam és az országában folyó Nyugat- és EU-ellenes propaganda miatt. 

A lényeg, hogy ő a kidobóember, aki a Európa bejáratánál áll.

Forrás: Napi.hu