Orbán a vadászlesen távcsővel figyel

Lendvai Ildikó 2019. február 16. 20:30 2019. feb. 16. 20:30

A héten rendezték a Hungexpón a 25. "Fegyver, Horgászat, Vadászat" kiállítást Természetesen a kormányférfiak közül is megjelentek a Nagy Ho-Ho-Horgászok és Nagy Va-Va-Vadászok, így Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes is. Beszédéből megtudtuk: "Az a küldetésünk, hogy a vadászat mint hungarikum régi fényében tündököljön." Valamint, hogy "méltók legyünk olyan hősökhöz, mint... Wass Albert".

Ezt az ambíciót valószínűleg osztják a kormány más tagjai is, különösképpen a miniszterelnök és Palkovics miniszter. Csak azért nem látogattak ki a kiállítás keretében szervezett "Hazai nagyvad trófeák a küzdelem hevében" című bemutatóra, mert éppen a "küzdelem hevében" vannak. Gazdagítani szeretnék e gyűjteményt egy igazi hazai nagyvad trófeájával: az Akadémiáéval.

Kell az a trófea, anélkül nem teljes a nagy kultúra- és tudományellenes körvadászat, ennek híján a Kulturkampf csak kisebb alkalmi portyák sora, és nem igazi irtóhadjárat. A szellemi függetlenségnek, különösen a kritikus társadalomtudományoknak, az önrendelkezésnek nem maradhat meg ilyen veszélye, mint amilyet a nem kormányfelügyelet alatt álló akadémiai kutatóintézetek jelenthetnek. 

Palkovics feladata, hogy bekerítse és kellőképpen kifárassza a vadat, Orbán a vadászlesen távcsővel figyel. Nem örülnek, hogy hangok verték fel az erdőt: tüntetők élőlánca, 1000 rangos magyar művész és tudós, itthoni és külföldi műhelyek, kutatók serege tiltakozik. A vadászathoz jobb lett volna a csend, de most már mindegy. Ezen a kiállításon új ihletet kaphatnak a kívánatos módszerekhez. A programok sorában van pl. "Sportfavágó Verseny" - hát, ha valaki sportot űz a konkrét és jelképes fakivágásból, az a mi kormányunk. Elő tehát a fejszével: jöhet a fenyegetés az akadémiai törvény átírásával. Megy az nálunk pár óra alatt- miért, a türkmén elnöknek se kellett sok idő az ő akadémiájukat megszüntető rendelethez.

A finomabb eljárásokhoz ötletet kaphatnak a kiállítás "Műlégykötő Versenyén". Csak az alkalmas műlegyet, mármint csalit kell ráakasztani a horogra. Ezért ígérnek több pénzt a majd általuk elbírált pályázatokhoz és néhány intézetnek, ha beadják a derekukat.
Úgy látom, készülnek a "Nemzetközi Nyílt Preparátor Versenyre" is. Az ügyes preparátor az élő vadhoz megszólalásig hasonlóra tömi ki halott mását. Ez is megkezdődött: a lojális Nemzeti Közszolgálati Egyetem alakít kutatóközpontot, és készen áll a párhuzamos kormányzati intézmények (mint a hírhedett Veritas) sora is.

Az MTA előző elnöke, volt fideszes képviselő és miniszter is azt mondja: ez "nemzetellenes", "kritikán aluli" Nemzetellenes? Semmi baj. Majd a nemzetet is preparálják. Messziről úgy néz majd ki, mint az igazi. Csak éppen nem mozdul.