Orbán abszurd kijelentései III. – Vagy őrült vagy náci a beszéd

N. Vadász Zsuzsa 2019. május 11. 13:38 2019. máj. 11. 13:38

A saját kárára követett el nagy hibát, önmagát leplezte ugyanis le Orbán Viktor, amikor gyakorlatával szakítva, hosszú idő után először, hajlandó volt fogadni egy nem neki alákérdező „mikrofonállványt”. Bernard-Henri Lévy francia filozófus áprilisban két órán át beszélgethetett a magyar miniszterelnökkel, az erről készített összeállítását a Le Point francia hetilap most publikálta. A HVG által szemlézett írásból kiderült hogy Orbán már képtelen kontrollálni magát és elképesztő gondolatait, filozófiai eszmefuttatásait. Abszurd kijelentések követték egymást – sorozatunkban ezek közül veszünk elő egyet-egyet egy-egy szakértő segítségével.

 

„Én vagyok a legkeresztényebb, tehát a legeurópaibb az európaiak között. Európa DNS-e vagyok, annak az őrzője” – jelentette ki Orbán Viktor a francia filozófussal folytatott beszélgetése során. Gábor György vallásfilozófus szerint ez vagy egy bomlott elme eszmefuttatása vagy egy virtigli náci beszéd. 

„Ez idáig mindig tartottam magam ahhoz, hogy egy vitát, egy ügyet soha nem szabad és lehet azzal elintézni, hogy a másik felet elmebeteggé nyilvánítom, hiszen nem vagyok pszichiáter, nem tudom megítélni más betegségét, ám most először kezdtem el töprengeni azon, hogy ezek a mondatok egy végképp bomlott elme termékei vagy virtigli náci beszéd” – szögezte le Gábor György. Hozzátette: „Ez egy őrült beszéd, semmi értelme nincs”. 

Aki arról beszél, hogy ő a legkeresztényebb, az egyáltalán nem tudja, mi az a kereszténység, hiszen a kereszténység nem ismer fokozást, nem ismer olyant, hogy valaki keresztény, keresztényebb vagy legkeresztényebb. „A focisták között persze van olyan, hogy valaki jó, jobb vagy legjobb, de nem a keresztények között” – szögezte le, emlékeztetve arra az alaptételre, hogy a kereszténységben – a földművestől a pápáig – „mindannyian eggyé lettetek Krisztus Jézusban.” Az eggyé levés spirituálisan nem történhet meg, ha az egyik csak kicsit, a másik közepesen, a harmadik nagyon keresztény. 

Szerinte hasonlóképpen egy bomlott agy terméke a  DNS-re való hivatkozás is, az, hogy Orbán kijelenti, hogy ő Európa DNS-ének az őrzője. „Mi az, hogy az európaiság a DNS-en múlik?” – teszi fel a költői kérdést Gábor György. „Egy kultúrához, egy történelmi és civilizatorikus hagyományhoz való viszonyunkat nem a DNS-ünk határozza meg, egészen más. Hány olyan ’európai DNS’-sel rendelkező  barbárról tudunk, s hány olyan européerről, azaz igazi európai műveltségű, képzettségű és gondolkodású emberről, akik nem ’európai DNS’-st hordoztak tovább”. Az ilyen gondolatok – korántsem a DNS okán – épp a legförtelmesebb és legnagyobb katasztrófákhoz vezető európai hagyományból táplálkoznak.

Gábor György egyébként Facebook posztban is foglalkozott ezzel az orbáni kijelentéssel. Ironikus posztjában a többi között azt írja: „A füttyművész cseréljen helyet a NER miniszterelnökével. A NER miniszterelnöke cseréljen helyet a pápával meg az egész bíborosi kollégiummal. És alakuljon át konklávévá. És válassza meg önmagát. Meg a lovát...
Akkor most, drága NER-asszonyok és lányok, az örökítő már megvan. Innentől kezdve rajtatok a sor: szüljétek tőle tele a konyhát, a stadionokat, a Kárpát-medencét, egész Európát! Annyi pápánk lesz, hogy beszarás! Hogy aztán a sok pápa miként fog továbbörökíteni, az maradjon titok.  Legfeljebb besegít nekik addigra egy újabb leg. A legfelcsútibb, legkeresztényebb, legeurópaibb. Ad infinitum.”

A sorozatban megjelent eddigi cikkek:

Orbán abszurd kijelentései I. – Bevallotta, hogy diktatúra van
Orbán abszurd kijelentései II. – Ülj le fiam, történelemből egyes!