Orbán az egyetlen sajtószabadságot veszélyeztető vezető az EU-ban

HírKlikk 2021. július 24. 18:00 2021. júl. 24. 18:00

A Riporterek Határok Nélkül szerint Orbán Viktor az egyetlen uniós vezető, aki veszélyezteti a sajtószabadságot. Ezzel a magyar miniszterelnök díszes kompániába került: Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Kim Dzsongun észak-koreai diktárorral, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz, illetve Bassár el-Aszad szíriai elnökkel került egy társaságba.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet 37 olyan állam-, illetve kormányfőt mutatott be, akik erőteljesen fellépnek a sajtószabadság ellen – számolt be a 24.hu. A „feketelistán új belépő Orbán Viktor és Jair Bolsonaro brazil elnök.

Orbánt, az illiberális demokrácia önjelölt bajnokának nevezik a róla készült portréban, megállapítva róla: 2010-es visszatérése óta folyamatosan akadályozza a média pluralizmusát és függetlenségét. Mint írják: a közszolgálati műsorszolgáltatás propagandaszervezetté vált, a magánkézben lévő médiumokat pedig vagy leigázták vagy elhallgattatták. „A módszerek lehetnek finomak vagy pimaszok, de mindig hatékonyak. A politikai-gazdasági manővereknek és a kormánypárthoz közeli oligarchák által megvett médiacégeknek köszönhetően, a Fidesz ma már az ország médiaterületének 80 százalékát ellenőrzi”.

Kitér a jelentés Orbánnal foglalkozó része a Kesmára, majd megállapítja, hogy a fennmaradó független médiumokat diszkriminálják a kormányzati hirdetések és a hivatalos információkhoz való hozzáférés területén. Újságíróikat szisztematikusan becsmérlik a kormánypárti médiában, amely „álhírek” közvetítőinek nevezi őket. A Riporterek Határok nélkül szerint most az új célpontja a kormánynak az RTL Klub, a Népszava, a HVG, a Magyar Hang, a Magyar Narancs és a 24.hu.

Az álhírek terjesztését a koronavírus-válság idején bűncselekménnyé minősítette a kormány, az RSF szerint pedig „az öncenzúra hatással volt az újságírókra és forrásaikra. Ezek a változatos ragadozó technikák annyira hatékonynak bizonyultak, hogy megihlették Orbán lengyel és szlovén szövetségeseit.”

Forrás: Hírklikk