Orbán az uniót figyelmezteti az önpusztításra, de a saját külpolitikáján nem változtat

HírKlikk 2024. július 28. 11:30 2024. júl. 28. 11:30

Orbán Viktor tusványosi beszédéből világossá vált, hogy a miniszterelnök az általa vizionált világrendszerváltás idején sem tervez változtatni eddigi külpolitikáján – derült ki magyar elemzők véleményéből. A nemzetközi sajtó szerint Orbán az „önpusztítás” útjára figyelmeztette az EU-t, de arra is használja ezt a rendezvényt, hogy „jelezze nemzeti kormányának ideológiai irányvonalát, és kigúnyolja az uniós tömb normáit, amely tömbhöz Magyarország 2004-ben csatlakozott.”

Az ATV Híradó által megkérdezett elemző, Nagy Attila Tibor szerint, ha igazán meg akarjuk érteni Orbán Viktor hosszú hatalomgyakorlásának a titkát, akkor az egyik ok az intellektus. Deák Dániel szerint pedig a miniszterelnök adott egy globális, komplex, átfogó világmagyarázatot, és választ mindarra, hogy mi vár szerinte nemcsak Európára, hanem az egész világra – írta meg az atv.hu.

Bár a miniszterelnök keveset mondott el arról, milyen belpolitikai kihívásokkal küzd a Fidesz, de az elemzők szerint világossá vált, hogy a miniszterelnök az általa vizionált világrendszerváltás idején sem tervez változtatni az eddigi külpolitikáján. Nagy Attila Tibor szerint „folytatódni fog a Nyugattal való éles szembenállás. Folytatódni fognak az Európai Unióval kapcsolatos ütközetek. A magyar nemzetállam tartós, több évtizedre való kiépítése. Tehát a Fidesznek további évtizedeket szán Orbán Viktor.” A beszéd egyik legélesebb része volt, amikor a kormányfő közölte, hogy szerinte a lengyelek csinálják a legszemforgatóbb politikát egész Európában.

Szent-Iványi István külpolitikai elemző erre úgy reagált: „szerinte ők verték szét a V4-et, miközben ebben a magyar kormánynak óriási a felelőssége. Az ő Putyin-párti magatartása volt az, ami végül is a Visegrádi Négyeket működésképtelenné tette”.

Deák Dániel ezt is másképp látja, szerinte ez egy válaszreakció volt arra, amit a jelenlegi balliberális lengyel kormány az elmúlt hónapokban Magyarország irányába megengedett magának.

Az elemzők felhívták a figyelmet arra is, hogy a kormányfő bár elismerően beszélt Donald Trumpról, mégis óvatosan fogalmazott vele kapcsolatban. Szerintük ez arra utalhat, hogy teljesen nem köteleződik el a korábbi amerikai elnök felé, hanem egyensúlyozni próbál közte és a kínaiak között. A világrendszerváltáshoz készülő nagy magyar stratégiának nem lesz része a konszolidáció, és hozzátették, hogy Magyarország kis méretéhez képest egy elég elrugaszkodottnak tűnő gondolatkísérlet lehet.

A nemzetközi sajtó szerint Orbán Viktor Tusványoson az „önpusztítás” útjára figyelmeztette az EU-t. Erről az Index közölt összeállítást. 

Az Associated Press értékelése szerint Orbán Viktor Ázsia-orientált világrendről beszélt, Donald Trump mögé állt és az „önpusztítás” útjára figyelmezteti az EU-t, amely feltétel nélkül követi az Egyesült Államok demokratabarát külpolitikáját.

A magyar kormányfő egyúttal azt is kijelentette, hogy a lengyelek csinálják „a legszemforgatóbb politikát egész Európában”, miközben az amerikaiak Lengyelországot akarják megtenni Európa amerikai központjává, ezzel együtt pedig Brüsszelben visszatért a három T, amelynek értelmében szerinte Magyarország a tiltott kategóriába tartozik.

A The Guardian brit lap az Associated Press (AP) beszámolója alapján azt írta: Orbán Viktor előadásában „Ázsia-orientált világrendről” beszél, majd Donald Trump mögé állva, az „önpusztítás” útjára figyelmezteti az EU-t, amely feltétel nélkül követi az Egyesült Államok demokratabarát külpolitikáját.

Az Associated Press arról is ír, hogy Orbán Viktor szerint az Egyesült Államok áll az Északi Áramlat gázvezeték elleni 2022-es robbantás mögött, amelyeket azért építettek, hogy Oroszországból Németországba szállítsák a gázt, „terrorcselekménynek nevezve az akciót, amelyet nyilvánvalóan az amerikaiak irányításával hajtottak végre”. Az állítás alátámasztására nem szolgált bizonyítékkal – írta a brit sajtóorgánum az AP alapján.

A beszámolóban megjegyzik, hogy Orbán Viktor jellemzően arra használja a Romániában évente tartott tusványosi rendezvényt, hogy „jelezze nemzeti kormányának ideológiai irányvonalát, és kigúnyolja az uniós tömb normáit, amely tömbhöz Magyarország 2004-ben csatlakozott.”

Szerintük Orbán Viktor szombaton azt mondta, hogy Trump újraválasztási pályázata arra irányul, hogy „visszahúzza az amerikai népet a posztnacionalista liberális államból a nemzetállamba és újra elővette a konzervatív trópusok egész sorát, miszerint Trumpot igazságtalanul büntetik, hogy megakadályozzák a választási pályázatát.” 

Az AP szerint a magyar miniszterelnök szombaton megerősítette bevándorlásellenes álláspontját, mondván, hogy az nem válasz országa elöregedő népességére. A The Guardian azt is írja, hogy az EU leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője, Orbán Viktor „a bevándorlással és az LMBTQ+ jogokkal szembeni határozott ellenállásával egyes konzervatív populisták ikonjává vált, emellett keményen fellépett a magyarországi sajtó és igazságszolgáltatás ellen, és az EU a jogállamiság és a demokrácia normáinak megsértésével vádolta.”

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom