Orbán Balázs: paradigmatikus változások következhetnek be ha Donald Trump nyer

HírKlikk 2024. október 14. 15:40 2024. okt. 14. 15:40

Paradigmatikus változások következhetnek be a transzatlanti együttműködésben, ha az amerikai elnökválasztáson Donald Trump republikánus elnökjelölt győzedelmeskedik – mondta a miniszterelnök politikai igazgatója.

Orbán Balázs a Transatlantic Partnership in a New Era című berlini konferenciáról telefonon nyilatkozva elmondta, ha a volt elnök győz a novemberi választáson, akkor az amerikai politika teljesen más lesz, mint az elmúlt négy évben: más lesz az ideológiai alapja, mást fog gondolni a külpolitikáról , a nemzetek fontosságáról, a családpolitikáról, a migrációs politikáról, és más lesz a háborúval kapcsolatos álláspontja is.

Hozzátette: erre a változásra Európának fel kell készülnie, és Magyarország – amely az amerikai republikánus körökkel való együttműködésben elöl jár – ebben segítséget tud nyújtani.

Most nem két ismeretlen jelölt versenyzik egymással, az európaiak mind a két jelölt politikáját ismerhetik már – mondta a politikai igazgató.

Megjegyezte, a demokrata Kamala Harris alelnöke a Biden-kormányzatnak, ezért azt feltételezi, hogy egyetért az elmúlt négy év politikájával.

Kifejtette, Európának és Magyarországnak a trumpi négy év jobb volt, mert nem volt háború sem a Közel-Keleten, sem Ukrajnában, sem máshol. Ha folytatódik a trumpi „America first" külpolitikai irányelv, akkor a többi ország is a nemzeti érdekeken alapuló külpolitikát folytatja, nem kell liberális alapú külpolitikát folytatnia – magyarázta.

Orbán Balázs elmondta, nagyon örül annak, hogy konzervatív német és magyar szervezetek együttműködésében valósult meg ez a rendezvény a transzatlanti együttműködés jövőjéről.

Közölte, számos ilyen konferencia van, de általában mindegyik liberális nézőpontból tekint rá a transzatlanti közösség jövőjére.

Nagyon fontos – folytatta –, hogy legyenek ilyen beszélgetések, amikor amerikaiak, németek és magyarok, európaiak együtt, konzervatív nézőpontból beszélnek Amerika és Európa együttműködéséről.

Kitért arra is, hogy a konferencián az amerikai konzervativizmusról számoltak be, az amerikai konzervativizmust sokkal keményebben kell tudni, hogy a konzervatívok milyen fontos értékeket kapnak, a család, a nemzet mellett és a migrációval szemben, ez pedig hatással lesz az európai politikára is.

A konferenciát a Mathias Corvinus Collegium, a Danube Institute és a TheRepublic berlini székhelyű agytröszt szervezte.

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom